Clicky

 
Transport Online - NPO-directeur Frans Klein legt functie tijdelijk neer

NPO-directeur Frans Klein legt functie tijdelijk neer

NPO-directeur Frans Klein legt functie tijdelijk neer
22-11-2022 14:21 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk zijn functie neer in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek dat de NPO doet naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat maakt de NPO dinsdag bekend in een statement. "Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek."

De NPO kondigde maandagmiddag een onafhankelijk onderzoek aan naar de werkcultuur bij DWDD. Onderzocht zal worden welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur Video bij de NPO. De NPO laat weten dat het nog niet bekend is wie Klein de komende tijd zal vervangen.

In een vrijdag door de Volkskrant gepubliceerd onderzoek deden tientallen oud-medewerkers van DWDD hun verhaal. Zij spreken van "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen" door Matthijs van Nieuwkerk. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk "te ver" gingen, maar zei dat het ook "de werkcultuur" was. "Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai - maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard."

De NPO-baas heeft Van Nieuwkerk naar eigen zeggen meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. "Als het inhoudelijk niet goed ging. Of als het signaal was: de redactie heeft het echt zwaar. Dan zei ik: Matthijs, je moet ook wel een beetje zorgen voor je redactie. Maar als je vraagt of ik het idee had dat ik Matthijs wezenlijk kon veranderen? Dan is het antwoord: nee."

Klein begon zijn carrière eind jaren 80 bij de VARA, waar hij verschillende functies vervulde. Zo was hij onder meer medewerker bij de afdeling Klassieke Muziek en hoofd Planning & Productie. Later werd Klein adjunct-directeur Radio & Televisie (1998), directeur Productie & Nieuwe Media (2000) en uiteindelijk directeur van de omroep (2004).

Omroepbaas bleef Klein tot aan de fusie met BNN in 2014. Daarna werd hij Directeur Video bij de NPO. In die rol is Klein eindverantwoordelijk voor de videoprogrammering van de publieke omroep.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden