Clicky

 
Transport Online - MOB wil baanonderhoud Schiphol stilleggen om stikstofvergunning

MOB wil baanonderhoud Schiphol stilleggen om stikstofvergunning

MOB wil baanonderhoud Schiphol stilleggen om stikstofvergunning
22-11-2022 14:06 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 17:35 uur] Het onderhoud aan de start- en landingsbanen van Schiphol moet worden stilgelegd, zegt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De organisatie heeft een handhavingsverzoek ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De belangrijkste reden is dat het onderhoud zorgt voor een verandering in de stikstofuitstoot.

Schiphol wil ruim 500.000 vierkante meter asfalt van de Zwanenburgbaan renoveren. Volgens MOB ontbreekt hiervoor de verplichte natuurvergunning.

De milieuorganisatie meldt dat niet kan worden uitgesloten dat het onderhoud "significant negatieve effecten" heeft op omliggende Natura 2000-gebieden. Volgens MOB is het niet per se zo dat er meer stikstof wordt uitgestoten, maar ook als het op andere plaatsen wordt uitgestoten, kan dat slecht zijn voor de natuur. Dan komt er meer stikstof terecht in een natuurgebied waar niet zoveel mag neerkomen. Daarbij komt volgens MOB dat de meeste natuurgebieden rond Schiphol erg gevoelig zijn voor verhoogde stikstofuitstoot.

Handhavingsverzoek

"Het handhavingsverzoek van vandaag is bedoeld om het staatsbedrijf te dwingen zich aan de wet te houden. Het vliegveld zal het renovatieproject zodanig moeten inrichten dat er geen sprake kan zijn van extra stikstofdepositie op beschermde en kwetsbare natuurgebieden", schrijft de organisatie in een persbericht.

MOB diende eerder een vergelijkbaar verzoek in voor de verbouwing van het Binnenhof, ook daar zouden niet alle vergunningen op orde zijn.

Onderhoud noodzakelijk

Schiphol laat in een reactie weten dat onderhoud aan de start- en landingsbanen noodzakelijk is voor de conditie van de banen en de veiligheid van de reizigers. "We hebben de overtuiging dat we werken binnen de geldende wet- en regelgeving. We wachten een uitspraak over het handhavingsverzoek af", aldus een woordvoerster.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden