Clicky

 
Transport Online - Noren ontwikkelen nieuw gasveld om aan Europese vraag te voldoen

Noren ontwikkelen nieuw gasveld om aan Europese vraag te voldoen

Noren ontwikkelen nieuw gasveld om aan Europese vraag te voldoen
22-11-2022 09:09 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

OSLO - Noorwegen zal vanaf 2026 een nieuw gasveld aanleggen in de Noorse Zee. De ontwikkeling van dit veld moet bijdragen aan het op peil houden van de gasstromen naar Europa.

Energieconcern Equinor neemt het voortouw bij de ontwikkeling van deze Irpa-gasvondst, die zich bevindt in de noordelijke uithoeken van de Noorse Zee. Het veld is naar schatting goed voor 20 miljard kubieke meter aan gasreserves, aldus het Noorse ministerie van Olie en Energie in een verklaring. De investeringen zullen in totaal 14,8 miljard kronen, ruim 1,4 miljard euro, bedragen. De eerste productie is gepland voor het vierde kwartaal van 2026.

Het plan komt op het moment dat Europa in onzekerheid verkeert over de gasvoorziening doordat gasstromen uit Rusland zijn weggevallen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne. Noorwegen heeft geprobeerd de productie op te voeren om een deel van die daling te compenseren.

Irpa, dat voorheen bekend stond als Asterix, zal naar verwachting tot 2039 produceren. Exploitant Equinor beschikt over een belang van 51 procent in het project, waarbij ook Shell betrokken is. Het op papier Britse concern heeft een belang van 10 procent. Andere deelnemers zijn Petoro en Wintershall Dea.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden