Clicky


Strengere coronamaatregelen in grote Chinese steden

Strengere coronamaatregelen in grote Chinese steden
21-11-2022 14:10 | Coronavirus | auteur ANP

BEIJING - Door snel stijgende coronacijfers hebben twee van de grootste steden van China verdere beperkingen aangekondigd. Beijing vraagt mensen in de hoofdstad hun contacten zoveel mogelijk te verminderen. Talrijke winkelcentra, scholen en kleuterscholen blijven gesloten. In grote delen van de stad mogen restaurants alleen afhaalmaaltijden aanbieden. Mensen die naar de stad komen of er terugkeren moeten drie dagen binnenblijven en zich laten testen.

Beijing bevindt zich in de moeilijkste situatie sinds het begin van de pandemie, zeggen de autoriteiten. Ondertussen legde de Zuid-Chinese metropool Guangzhou een lockdown op aan het grootste stadsdeel Baiyun. De 3,7 miljoen inwoners mogen hun appartementen pas verlaten na het overleggen van een negatieve coronatest. Ook het openbaar vervoer is stilgelegd. De maatregelen duren in eerste instantie tot en met vrijdag.

Beijing meldde ruim zeshonderd nieuwe besmettingen. In Guangzhou, al weken de zwaarst getroffen stad van het land, kwamen er zo'n 9000 coronagevallen bij. Landelijk zijn er ongeveer 27.000 nieuwe besmettingen geteld. Dit weekend meldden de autoriteiten drie mensen die zijn gestorven aan het virus. Dat zouden de eerste coronadoden in China zijn sinds mei.

Terwijl de rest van de wereld met het virus probeert te leven, blijft China een strikt beleid toepassen met lockdowns, massale tests, strenge controles, bron- en contactonderzoek en gedwongen quarantaine. Toch is het aantal nieuwe besmettingen de laatste tijd fors toegenomen doordat nieuwe omikronvarianten zich gemakkelijker verspreiden.