Clicky

 
Transport Online - Damens elektrische sleepboot op TIME’s Best Inventions List 2022

Damens elektrische sleepboot op TIME’s Best Inventions List 2022

Damens elektrische sleepboot op TIME’s Best Inventions List 2022
21-11-2022 12:19 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GORINCHEM - Het Amerikaanse TIME Magazine heeft Damens eerste fully-electric havensleepboot Sparky op de TIME’s Best Inventions List 2022 geplaatst. Voor zo ver bekend is dit de enige Nederlandse uitvinding die op de lijst staat. De sleepboot, een RSD 2513-design van Damen, wordt inmiddels tot volle tevredenheid van opdrachtgever Ports of Auckland ingezet in de Nieuw-Zeelandse haven.

De TIME Best Inventions List wordt samengesteld door redacteuren en correspondenten overal ter wereld. Er is speciale aandacht voor opkomende sectoren, zoals elektrische voertuigen, duurzame energie en de metaverse. TIME Magazine heeft vervolgens elke kandidaat op basis van een aantal factoren beoordeeld, waaronder originaliteit, effectiviteit, ambitie en impact.

Op de 2022-lijst bevindt Sparky zich tussen andere innovaties als de IBM Two-Nanometer Chip, de kleinste chip ooit, het Canadese Molli Surgical dat apparatuur ontwikkeld heeft voor precisie-operaties ter bestrijding van borstkanker en MethaneSAT, dat met een satelliet methaanlekken opspoort.

Zowel Damen als Ports of Auckland zijn trots op de onderscheiding. “Ze is de eerste elektrische sleepboot ter wereld met zo’n grote capaciteit", aldus CEO Roger Gray van Ports of Auckland. “We zetten hiermee een concrete stap richting de decarbonisatie en emissiereductie van onze havenactiviteiten.”

Sparky wordt binnen slechts twee uur opgeladen en kan daarna uren aan de slag om met haar 70 ton trekkracht vier grote schepen te ondersteunen in de haven van Auckland, voordat de accu’s weer opgeladen moeten worden. Sparky zal jaarlijks naar verwachting 465 ton aan CO2-emissies besparen. Daarnaast is deze elektrische sleper geluidsarm, trilt veel minder en zijn de verwachte exploitatiekosten minder dan een derde van die van een dieselsleepboot.

Damen Shipyards Groep is 95 jaar actief en biedt wereldwijd maritieme oplossingen via het ontwerp en de bouw, conversie en reparatie van schepen en scheepsonderdelen. Door de integratie van systemen bouwen we innovatieve platformen van topkwaliteit, waarmee we voor onze klanten maximale toegevoegde waarde realiseren.

Onze kernwaarden zijn fellowship, craftsmanship, entrepreneurship en stewardship. Ons doel is om ’s werelds meest duurzame scheepsbouwer te zijn, mede dankzij digitalisering, standaardisatie en seriebouw van onze vaartuigen.

Damen exploiteert 35 scheepswerven en 20 andere bedrijven in 20 landen, ondersteund door een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Damen Shipyards Group biedt directe werkgelegenheid aan meer dan 11.000 medewerkers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden