Clicky

 
Transport Online - PostNL wil medewerkers via rechter stakingsrecht ontnemen

PostNL wil medewerkers via rechter stakingsrecht ontnemen

PostNL wil medewerkers via rechter stakingsrecht ontnemen
21-11-2022 11:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - PostNL probeert maandagmiddag via een kort geding het stakingsrecht van zijn medewerkers af te pakken. Dat zegt FNV in een reactie op de dagvaarding die PostNL dit weekend naar de vakbond stuurde.

Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten: "De dagvaarding is naar FNV gestuurd, maar feitelijk keert PostNL zich tegen zijn eigen medewerkers. Voor de zoveelste keer. Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen. Heel treurig."

Geen issue

Belangrijkste argument dat PostNL daarvoor aanvoert, is dat de bezorging van medische post en rouwpost in gevaar komt als medewerkers gaan staken. "Maar dat is helemaal geen issue. Alle medewerkers willen er alles aan doen om te zorgen dat zulke post op tijd bezorgd wordt, ook tijdens een staking. In plaats van met ons te overleggen hoe we dat mogelijk kunnen maken, stapt PostNL naar de rechter en proberen ze de medewerkers het stakingsrecht te ontnemen", aldus Exalto.

Furieus

Leden van de vakbond zijn furieus dat hun werkgever naar de rechter stapt. Exalto: "Dit is echt olie op het vuur, de stakingsbereidheid wordt hier natuurlijk niet minder van. PostNL kijkt meer naar zijn aandeelhouders, dan naar de eigen medewerkers. Want uiteindelijk draait dit natuurlijk alleen maar om geld. Een staking geeft altijd overlast voor een bedrijf, anders zou staken geen zin hebben. Tegelijkertijd wil niemand graag staken, daarom is het ook altijd een laatste redmiddel."

Zelf staking voorkomen

Volgens FNV hoeft PostNL bovendien helemaal niet naar de rechter te stappen om stakingen te voorkomen. "Het is heel simpel. PostNL kan de staking zelf voorkomen door met een goede cao te komen. Dat betekent onder meer minimaal 14 euro per uur, lonen mee laten stijgen met de prijzen in de winkels, vaste banen in plaats van uitzend en een goede regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen die het zware werk doen", aldus Exalto.

19.000 mensen

Vakbonden en PostNL onderhandelen sinds augustus over een nieuw cao PostNL. De huidige cao liep af op 31 maart 2022. Onder de cao PostNL vallen 19.000 mensen. Dat zijn niet alle medewerkers van het postbedrijf. Er zijn ook nog 16.000 postbezorgers in dienst, maar die hebben een eigen cao.

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden