Clicky


Sneeuwstorm teistert westen staat New York

Sneeuwstorm teistert westen staat New York
19-11-2022 20:23 | Buitenland | auteur ANP

BUFFALO - In het noorden van de Verenigde Staten, rond de Great Lakes op de grens met Canada, heeft de winter zijn intrede gedaan. In de omgeving van Buffalo, in de staat New York, is volgens nieuwszender CNN al meer dan anderhalve meter sneeuw gevallen. Dat heeft in het weekend voor de Thanksgiving-vakantie geleid tot afgesloten wegen en verlamming van het vliegverkeer op Niagara International Airport.

De weerdienst in de regio waarschuwde zaterdag voor nog meer overlast. Er is sprake van een "historische sneeuwstorm" met "bijna nul zicht" en op sommige plaatsen amper nog mogelijkheden te reizen. Ook wordt gevreesd voor schade aan de infrastructuur. Twee mensen zijn overleden, vermoedelijk door hartfalen tijdens het sneeuwruimen.

Behalve in delen van New York heeft het barre weer ook toegeslagen in Wisconsin, Michigan, Indiana, Ohio en Pennsylvania. In totaal zijn meer dan 6 miljoen inwoners overvallen. De voorspelling is dat de winterse omstandigheden nog zeker tot en met zondag aanhouden, met maar af en toe een korte onderbreking.

Mogelijk recordhoeveelheid sneeuw

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, zei zaterdag tijdens een persconferentie te verwachten dat er een record zal worden gebroken in haar staat. "Er komt momenteel 15 centimeter per uur bij. Dat zou kunnen betekenen dat we het dikste pak sneeuw ooit kunnen registreren in een dag tijd". De federale overheid is gevraagd de noodtoestand uit te roepen.

Hochul vertelde ook dat in het plaatsje Hamburg, ten zuiden van Buffalo, het dak van een bowlingbaan gedeeltelijk is bezweken door de vracht sneeuw. Voor zover bekend vielen er geen slachtoffers. Veel inwoners van de streek hebben gehoor gegeven aan de oproep thuis te blijven. Toch zijn er in de zwaarst getroffen streek inmiddels 88 auto-ongelukken gemeld, 280 personen zijn tot dusver door reddingsdiensten in veiligheid gebracht.