Clicky

 
Transport Online - Guardian: dagvergoeding geschrapt van betaalde WK-fans Qatar

Guardian: dagvergoeding geschrapt van betaalde WK-fans Qatar

Guardian: dagvergoeding geschrapt van betaalde WK-fans Qatar
19-11-2022 00:02 | Sport | auteur ANP

DEN HAAG - Voetbalfans die op kosten van Qatar aanwezig zijn op het WK voetbal hebben te horen gekregen dat de dagelijkse toelage wordt geschrapt waarmee ze eten en drinken konden kopen. Dat meldt The Guardian op basis van supporters uit twee Europese landen die dat tegen de Britse krant hebben gezegd.

De fans maken deel uit van het zogeheten Fan Leader-programma, een initiatief van het Qatarese organisatiecomité. Qatar betaalt onder andere de vlucht en het verblijf van de fans. Ze moeten in ruil daarvoor op sociale media positieve berichten over het WK verspreiden. Ook zouden zij "beledigende" reacties van derden moeten rapporteren, zo kwam onlangs naar voren uit onderzoek van de NOS. Ook vijftig Oranjefans zijn op kosten van Qatar naar het WK.

De fans met wie The Guardian sprak zeggen dat de dagvergoeding drie dagen geleden is stopgezet vanwege de "slechte berichtgeving" die Qatar heeft gekregen toen naar buiten kwam dat er supporters betaald werden.

Tegemoetkoming

"Vanwege de recente ontwikkelingen in de media willen we graag onze bezoekende fans beschermen tegen de onjuiste verklaringen omtrent 'fans die betaald krijgen voor de reis'. Bijgevolg wordt de dagvergoeding helaas niet meer verstrekt", stond in een bericht dat de supporters ontvingen. "De toelage was bedoeld als een kleine tegemoetkoming bovenop uw persoonlijke middelen om bij te dragen aan de consumpties tijdens uw verblijf."

"We hebben vooraf steeds gevraagd voldoende geld mee te brengen om uw eigen kosten van levensonderhoud te dekken en we hebben ons gebonden om vluchten, accommodatie en kaartjes voor de openingswedstrijd te dekken", zo is verder in de e-mail te lezen. De fans zeggen tegen The Guardian zich zorgen te maken over hoe ze de rest van hun verblijf moeten bekostigen.

Geen alcohol

Of ook de toelage van de Nederlandse fans is stopgezet is niet bekend. Directeur Ronan Evain van Football Supporters Europe, de Europese belangenbehartiger vanuit supporters, zegt in reactie tegen de krant: "Wie had ooit gedacht dat een autoritair regime met een verschrikkelijk staat van dienst op het gebied van arbeidsomstandigheden niet te vertrouwen was?"

Het zijn niet de eerste afspraken die Qatar vlak voor het toernooi verandert. Onlangs is ook plotseling besloten dat er geen alcohol mag worden gedronken rond de voetbalstadions.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions