Clicky

 
Transport Online - DNB-baas Knot verwacht kleinere rentestappen ECB

DNB-baas Knot verwacht kleinere rentestappen ECB

DNB-baas Knot verwacht kleinere rentestappen ECB
18-11-2022 14:44 | Financieel | auteur ANP

FRANKFURT - De rentestappen van de Europese Centrale Bank (ECB) worden de komende tijd kleiner. Die verwachting sprak Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), uit tijdens een Europees bankierscongres in Frankfurt. De ECB, waar Knot bestuurder is, komt volgens hem in een nieuwe fase met een nieuwe strategie terecht om de hoge inflatie omlaag te krijgen.

"Ik verwacht dat we tijdens de beleidsvergadering van volgende maand een neutraal terrein bereiken. Op dat punt stimuleren we economische groei niet langer, maar remmen we die ook nog niet af. Neutraal terrein is als de rust in een voetbalwedstrijd, wanneer coaches al hun spelers verzamelen en het spelplan uitstippelen voor de tweede helft", aldus Knot.

Over de nog nooit eerder vertoonde rentestappen van 0,75 procentpunt van de afgelopen maanden gebruikte Knot ook een vergelijking met het voetbalveld. "Dat was een ‘kick-and-rushtactiek' om snel te handelen en zo snel mogelijk de beleidsrente naar een neutraal niveau te brengen. Onze tactiek verandert waarschijnlijk naar meer korte passes en behendige bewegingen, met langzamere renteverhogingen."

Oproep om inflatie te remmen

Tegelijkertijd blijft Knot benadrukken dat de ongekend hoge inflatie snel moet worden geremd. Als dit niet zo is, wordt het volgens hem alleen maar duurder om het prijsniveau omlaag te krijgen. Dit jaar zal de inflatie in de eurolanden gemiddeld 8,5 procent bedragen, in Nederland is de geldontwaarding 11,6 procent.

Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat beleidsmakers van de ECB zouden aansturen op een renteverhoging met 0,5 procentpunt volgende maand.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden