Clicky

 
Transport Online - Taakstraf geëist voor veroorzaken fataal treinongeval Hooghalen

Taakstraf geëist voor veroorzaken fataal treinongeval Hooghalen

Taakstraf geëist voor veroorzaken fataal treinongeval Hooghalen
17-11-2022 15:22 | Ongevallen | auteur ANP

ASSEN - Voor het veroorzaken van een dodelijk treinongeval heeft het Openbaar Ministerie een taakstraf van 180 uur geëist tegen de 52-jarige tractorbestuurder Egbert A. uit Smilde (Drenthe). Het OM eiste ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar tegen de man. Bij het ongeluk kwam een 58-jarige treinmachinist uit Hardenberg om het leven.

De Smildeger stak op 22 mei 2020 een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen over, met achter hem een aanhanger met 10 ton puin. De naderende trein claxonneerde nog, maar de botsing was onvermijdelijk. De aanhanger werd honderden meters door de trein meegesleurd. Volgens de officier van justitie is het ongeval veroorzaakt door aanmerkelijk en onoplettend rijgedrag van de tractorbestuurder. Hij heeft zich onvoldoende vergewist of het veilig genoeg was om over te steken, zei de officier van justitie. Bovendien belde de man op dat moment met een familielid.

De aanklaagster vindt het niet bewezen dat de man op het moment van het ongeval de telefoon in de hand had. A. zei dat hij het toestel naast zich had liggen en handsfree belde. Maar het was niet het moment om te bellen, zei de officier van justitie. De tractorbestuurder stopte bij de overgang niet, maar versnelde juist om niet vast te komen zitten op een kleine helling. Deskundigen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail concludeerden dat het zicht mogelijk beperkt was door bosschages en betonnen palen. Bovendien was er sprake van motregen en grondmist.

De officier van justitie vond dat A. in de aanloop naar de oversteek onvoldoende anticipeerde op de situatie van dat moment. "Als professioneel bestuurder van een zwaar landbouwvoertuig mag je geen gok wagen door gewoon over te steken", zei de officier van justitie. ProRail sloot binnen een jaar na het ongeval twee overwegen bij Hooghalen, waaronder de overgang van het fatale treinongeval.

Uitspraak is 1 december.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden