Clicky

 
Transport Online - Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte

Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte

Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte
17-11-2022 12:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

SHARM-EL-SHEIKH - Westerse landen hebben bij voorzitter Egypte duidelijk gemaakt dat op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh nog heel veel moet gebeuren om een acceptabele eindtekst te krijgen. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben gezegd dat "het laatste dat wie dan ook wil is dat dit eindigt zonder overeenstemming", zo vatte een woordvoerder van de Britten de boodschap samen. Volgens de onderhandelaars zijn nog veel gaten in te vullen.

Onder westerse diplomaten bestaat tevens chagrijn over enkele punten in een conceptversie van de slottekst, die Egypte donderdag verspreidde. In de tekst wordt bijvoorbeeld "diepe treurnis" uitgesproken omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. In 2030 zouden de ontwikkelde landen volgens deze tekst al het punt moeten bereiken dat ze geen CO2 meer uitstoten. Hun uitstoot zou dan zelfs negatief moeten zijn, klinkt het.

Europese betrokkenen zeggen dat dit volkomen onrealistisch is. Een van hen noemt het "een opzichtige poging" van voorzitter Egypte om wisselgeld te creëren in de onderhandelingen. De EU wil mikken op een reductie van de uitstoot met 57 procent in 2030. Dat was voor de top nog 55 procent.

Onderhandelingen nog bezig

Over belangrijke onderdelen wordt nog volop onderhandeld. Een heikel punt is het vergoeden van schade van kwetsbare mensen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De vraag is hoe concreet daar al afspraken over gemaakt zullen worden tijdens deze top.

Als het niet lukt om vrijdag overeenstemming te bereiken, stevent de top af op verlenging.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions