Clicky

 
Transport Online - 'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd
17-11-2022 11:42 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ISTANBUL - De Oekraïens-Russische overeenkomst uit juli waarmee de verscheping van landbouwproducten over de Zwarte Zee wordt gegarandeerd, wordt met 120 dagen verlengd, melden de VN. VN-chef António Guterres juicht in een verklaring het voortzetten van de overeenkomst toe. De betrokken partijen zijn Oekraïne Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. De vier hebben in Istanbul over de verlenging van de deal gesproken. De oorspronkelijke overeenkomst zou zaterdag aflopen. Rusland heeft eerder al laten weten bereid te zijn de graandeal te verlengen.

De Turkse president Erdogan heeft de Verenigde Naties, Rusland en Oekraïne bedankt voor de voortzetting van de overeenkomst voor de koopvaardij in de zee waar Oekraïne, Rusland en Turkije aan liggen. De deal is volgens Erdogan van grote betekenis voor de voedselvoorziening in heel de wereld. Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld en Oekraïne is de op vier na grootste. Het Kremlin heeft het ook bevestigd en laten weten dat de bestaande overeenkomst nu vier maanden langer geldt.

Op initiatief van Turkije werd vier maanden geleden afgesproken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de export van bijvoorbeeld tarwe en kunstmest via de Zwarte Zee niet mocht verlammen. De oorlogvoerende landen zijn grote exporteurs van graan en kunstmest. Het wegvallen van hun aanbod zou tot ernstige voedseltekorten leiden, vooral in arme landen die afhankelijk zijn van de import van voedselproducten. De scheepvaart is dankzij de overeenkomst gevrijwaard van de oorlogshandelingen. Meer dan 11 miljoen ton Oekraïense landbouwproducten zijn tot dusver vanuit Oekraïense havens verscheept naar afzetmarkten via de Zwarte Zee en de Bosporus.

Foto's

  • J.Roeland
    NOVA CURA
  • J.Roeland
    ALFA-NERO
  • J.Roeland
    ANCOLIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden