Clicky

 
Transport Online - Minder stikstofruimte voor grootste uitstoter Tata Steel

Minder stikstofruimte voor grootste uitstoter Tata Steel

Minder stikstofruimte voor grootste uitstoter Tata Steel
17-11-2022 10:29 | Klimaat | auteur ANP

HAARLEM - [update 14:10 uur] De maximale hoeveelheid stikstof die Tata Steel mag uitstoten, gaat 8 procent omlaag. De natuurvergunning van het staalbedrijf in de IJmond wordt definitief aangescherpt, zo laat de provincie Noord-Holland weten. "Deze ruimte komt ten gunste van de natuur", aldus het provinciebestuur. Dat benadrukt dat Tata voldoende stikstofruimte behoudt "om de komende jaren de omschakeling naar duurzame productie van groen staal mogelijk te maken".

Tata Steel is volgens een overzicht dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) eerder liet opstellen de grootste industriële uitstoter van stikstof in Nederland. Het gaat dan om stikstofoxiden (NOx). Hoge concentraties van die stikstofverbinding zijn niet alleen slecht voor gevoelige natuurgebieden, maar ook voor de gezondheid.

In de bekendmaking van de strengere vergunning verwijst de provincie naar verzoeken die Mobilisation for the Environment begin dit jaar indiende. De milieuorganisatie had het liefst gezien dat de natuurvergunning van Tata Steel helemaal zou worden ingetrokken, maar dat is volgens Noord-Holland niet nodig.

Reactie Tata Steel

Tata Steel zegt in een verklaring kennis te hebben genomen van het besluit van de provincie. "Wij gaan door met het verminderen van onze stikstofoxide-uitstoot en nemen hierin ook onze verantwoordelijkheid. De belangrijkste investering voor de verdere vermindering van de uitstoot, is de bouw van een zogeheten DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Deze maatregel is onderdeel van de Roadmap Plus, een pakket aan maatregelen om de impact op de leefomgeving te verminderen. Wanneer de installatie in 2025 in gebruik wordt genomen zal de uitstoot van stikstofoxide voor de gehele site IJmuiden met zo’n 30 procent afnemen ten opzichte van de start van het verbeterprogramma in 2019. Ook brengt onze transitie naar het maken van groen staal met waterstof de uitstoot verder naar beneden."

Het staalbedrijf zegt dat ook nog extra reductiemaatregelen worden genomen. "Zo passen we bijvoorbeeld waar mogelijk ons bedrijfswagenpark aan in de vorm van elektrificatie, worden onze locomotieven gemoderniseerd tot emissiearme locomotieven en worden de cv-ketels emissiearm."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden