Clicky

 
Transport Online - Zelenski: raket in Polen was niet Oekraïens

Zelenski: raket in Polen was niet Oekraïens

Zelenski: raket in Polen was niet Oekraïens
16-11-2022 19:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

KIEV - [update 22:43 uur] De raket die dinsdag in Polen neerkwam en daarbij twee mensen doodde, was volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski niet uit zijn land afkomstig. "Ik twijfel er niet aan dat die raket niet van ons was", zei hij tegen Oekraïense media. Zelenski wijst Rusland aan als schuldige, op basis van zijn militaire inlichtingen.

Aanvankelijk gingen de Poolse autoriteiten er ook vanuit dat de raket uit Rusland kwam, maar dat werd later bijgesteld. Polen noemt het, net als de VS en de NAVO, "waarschijnlijk" dat het incident veroorzaakt werd door de Oekraïense luchtverdediging. Wel ligt de verantwoordelijkheid bij Rusland, omdat het de oorlog is begonnen en dinsdag vele raketaanvallen uitvoerde, ook dicht bij de grens. Het zou de meest grootschalige Russische aanval met raketten zijn geweest in deze oorlog.

Zelenski wil dat Oekraïne ook toegang krijgt tot de plek van het ongeluk om te onderzoeken wat er gebeurd is. Hij wil weten op basis waarvan zijn westerse partners de conclusie trekken dat de raket uit zijn land komt. "We willen alle details en feiten vaststellen. Daarom hebben we toegang nodig tot alle data die onze partners hebben en de plaats van het ongeluk", zei de president in zijn dagelijkse toespraak. Oekraïne zou bereid zijn volledig mee te werken aan een onderzoek, maar tot nog toe heeft het geen bewijs gezien.

NAVO-lid Hongarije noemt de woorden van Zelenski "onverantwoord". Een woordvoerder van premier Viktor Orban vindt dat Oekraïne niet meteen Rusland had moeten beschuldigen en prijst de voorzichtige houding van Polen en de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden