Clicky

 
Transport Online - NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket

NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket

NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket
16-11-2022 14:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De inslag in Polen is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een "ongeluk" met een Oekraïense luchtafweerraket, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De eerste bevindingen duiden daar volgens hem op.

Toch is de explosie en de dood van twee Polen niet Oekraïne aan te rekenen, benadrukt Stoltenberg na overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen. Hij wijst erop dat Rusland dinsdag weer een regen van raketten op Oekraïne afschoot. "Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid", daar zijn alle lidstaten het volgens de secretaris-generaal over eens. Oekraïne moest zich immers verdedigen tegen Russische projectielen.

De NAVO heeft geen enkele aanwijzing dat de inslag in een dorpje vlak bij de Oekraïense grens een doelbewuste aanval was, zei Stoltenberg in navolging van de Poolse regering. "Dit incident heeft niet de kenmerken van een aanval." De westerse militaire alliantie ziet ook niets dat erop duidt dat Rusland aanstalten maakt voor gewapende actie tegen de NAVO.

Stoltenberg wil niet zeggen of er ook andere brokstukken zijn gevonden. En evenmin of er een Russisch projectiel in de buurt was dat het doelwit zou hebben kunnen zijn van de Oekraïense raket. "Het onderzoek is nog gaande en we moeten de uitkomst afwachten."

De NAVO-landen werden woensdagochtend bijgepraat over de raketinslag en het onderzoek daarnaar door Polen. Het NAVO-land heeft afgezien van het activeren van een spoedoverlegprocedure voor lidstaten die zich bedreigd voelen. Uit het incident valt ook zeker niet op te maken dat de verdediging van Polen en andere lidstaten gaten vertoont, bezweert Stoltenberg. Die is klaar om een aanval af te slaan, maar daar was nu juist geen sprake van.

Polen en zijn NAVO-bondgenoten hebben het incident "kalm en met verantwoordelijkheidsgevoel" opgenomen, vindt Stoltenberg. Het is in zulke gevallen zaak onnodige escalatie te voorkomen, onderstreept hij.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden