Clicky


Alles wat je moet weten over de APK-keuring

Alles wat je moet weten over de APK-keuring
16-11-2022 09:47 | Auto | auteur Gesponsorde content

Je bent waarschijnlijk bekend met de APK, maar weet je ook wat het is en waarom het belangrijk is? Hier in Nederland is de APK een verplichte veiligheidskeuring die alle voertuigen eens in de zoveel tijd moeten ondergaan. Er worden verschillende onderdelen van je auto gecontroleerd: van de koplampen en de remmen tot het uitlaatsysteem en de veiligheidsgordels. Als je auto niet door de APK komt, moet je hem laten repareren voordat je er weer mee mag rijden.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de APK-keuring, zoals wat er tijdens de keuring wordt gecontroleerd en hoe je je auto erop kunt voorbereiden.

Wat is de APK-keuring?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze verplichte veiligheidscontrole wordt uitgevoerd op alle auto's en motoren, en is bedoeld om ervoor te zorgen dat je voertuig rijklaar en veilig is. De APK-keuring omvat een reeks veiligheidscontroles, van de remmen en banden tot de verlichting en de uitstoot. 

Waarom is de APK belangrijk?

Waarom is de APK zo belangrijk? Een APK-keuring is verplicht voor alle voertuigen in Nederland. Deze keuring houdt in dat je voertuig wordt nagelopen door een technisch expert. Deze expert zal kijken naar verschillende aspecten van je voertuig, zoals de veiligheid, de milieu-uitstoot en de registratie van je voertuig.

Om veilig te blijven rijden is het dus belangrijk dat je auto periodiek wordt gekeurd. Als je voertuig niet goedgekeurd wordt, dan mag je niet meer met je auto op de openbare weg rijden.

Wat houdt de APK-keuring in?

Een APK- keuring is verplicht voor ieder voertuig in Nederland. Als je je voertuig niet laat keuren, dan kan dit grote gevolgen hebben. Maar wat houdt de APK-keuring eigenlijk in? Tijdens deze periodieke keuring wordt er gecontroleerd op drie onderdelen: veiligheid, milieu en registratie. Denk hierbij aan je bandenprofiel, schokdempers, kentekenplaat en uitstoot van de uitlaatgassen. De keuring duurt ongeveer 90 minuten en tijdens deze keuring wordt er gekeken of je voertuig in orde is.

Hoe bereid je je hierop voor? 

Je kan je voorbereiden op de APK door ervoor te zorgen dat je auto in goede staat verkeert. Zo kun je van tevoren zelf al de bandenspanning en olie controleren. Zoek een garage die gespecialiseerd is in APK-keuringen, zoals een garage die is aangesloten bij Mijngarage.nl, en laat je auto daar controleren.

Het is belangrijk om te weten dat de keuring een momentopname is. Dit houdt in dat de keuring alleen geldt voor het moment waarop deze uitgevoerd wordt. Dus als je later problemen ondervindt met je auto, dan kan de keuring niet meer worden aangehaald.

Wat te doen als je niet slaagt voor de APK-keuring

Als je niet slaagt voor de APK-keuring, dan moet je direct een afspraak maken met een garage. Een garage kan beoordelen of je auto nog veilig genoeg is om te rijden en indien nodig repareren of onderhouden. Vaak is het ook mogelijk om tijdens deze reparatie of onderhoudsbeurt je auto weer APK-gekeurd te krijgen.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op!