Clicky


Russische raketten treffen NAVO-lidstaat Polen: zeker twee doden

Russische raketten treffen NAVO-lidstaat Polen: zeker twee doden [+foto's]
15-11-2022 20:11 | Buitenland | auteur ANP

WARSCHAU - Twee Russische raketten zijn in het Poolse grensgebied met Oekraïne terechtgekomen. Daarbij kwamen zeker twee mensen om het leven, melden Poolse media. In sommige berichten is sprake van slechts een kruisraket. Inmiddels wordt door de Poolse zender Radio Zet gemeld dat het "hoogstwaarschijnlijk" brokstukken waren van een raket die door de Oekraïense strijdkrachten werd geraakt.

Eerder had een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die anoniem bleef, het incident bevestigd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie daarentegen zei dat niet te kunnen.

Het incident ligt gevoelig omdat het gebeurde in een NAVO-land. In de westerse defensie-alliantie zijn de bondgenoten verplicht elkaar te helpen bij een aanval.

Meerdere explosies

Er waren meerdere explosies in een dorp vlakbij de grens, die zouden zijn veroorzaakt door zogenoemde verdwaalde raketten die tijdens de massale Russische aanval van dinsdag op Oekraïne geen doel troffen. De Poolse premier Mateusz Morawiecki besloot tot een spoedzitting van de nationale veiligheidsraad. NAVO-lid Hongarije riep de defensieraad bijeen.

NAVO-bondgenoot Letland reageerde fel. "Het criminele Russische regime vuurde raketten af die niet alleen gericht waren op Oekraïense burgers, maar die ook op NAVO-grondgebied in Polen zijn geland. Letland staat volledig achter de Poolse vrienden en veroordeelt deze misdaad", twitterde de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks.