Clicky

 
Transport Online - Xi waarschuwt Rutte voor breuk tussen Europa en China

Xi waarschuwt Rutte voor breuk tussen Europa en China

Xi waarschuwt Rutte voor breuk tussen Europa en China
15-11-2022 11:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DENPASAR - De Chinese president Xi Jinping heeft premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali gewaarschuwd voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa, meldt de Chinese staatszender CCTV. Europa wordt door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren. Volgens Xi is samenwerking juist belangrijk, ook op economisch gebied.

"We moeten de politisering van economische en handelszaken bestrijden", zei Xi. De Chinese president wil dat daarmee "de stabiliteit van de wereldwijde industriële ketens en leveringsketens" wordt behouden. De opmerkingen van Xi hebben vermoedelijk grotendeels betrekking op ASML. De chipmachinemaker heeft al geen vergunning om zijn allernieuwste chipmachines aan China te leveren, maar als het aan de VS ligt komt er ook een ban op de verkoop van minder geavanceerde apparaten die nodig zijn om chips te maken.

Rutte op zijn beurt stelde dat in het gesprek met Xi zaken als mensenrechten, klimaat en de oorlog in Oekraïne aan de orde kwamen. Xi zou zich daarbij hebben uitgesproken tegen het dreigen met kernwapens. Volgens Rutte is het "in tijden van oplopende geopolitieke spanningen" van belang in gesprek te blijven. Ook minister van Financiën Sigrid Kaag was aanwezig bij het gesprek met Xi.

De laatste ontmoeting van Rutte met Xi was in april 2018. Daarna kwam het er door de coronapandemie niet meer van. De premier spreekt op Bali een-op-een met meer regeringsleiders, onder anderen van Singapore, Zuid-Afrika en het gastland Indonesië. Na de G20 reist hij door naar Zuid-Korea voor een ontmoeting met president Yoon Suk-yeol.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden