Clicky

 
Transport Online - Tientallen arrestaties na aanslag Istanbul

Tientallen arrestaties na aanslag Istanbul

Tientallen arrestaties na aanslag Istanbul
14-11-2022 10:12 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

ISTANBUL - [update 11:00 uur] De Turkse politie heeft 46 mensen opgepakt voor de dodelijke ontploffing in Istanbul. Een van de arrestanten is de vrouw die verdacht wordt het explosief te hebben geplaatst. De bomaanslag zou zijn uitgevoerd door de Turks-Koerdische organisatie PKK, zeggen de Turkse autoriteiten.

Bij de explosie in het centrum van Istanbul zondagmiddag vielen zes doden en 81 gewonden. Het bevel voor de aanslag zou volgens de Turkse autoriteiten gegeven zijn in de Noord-Syrische stad Kobani, waar Turkije in het verleden operaties heeft uitgevoerd tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Direct na de explosie doken er video's op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was. De politie van Istanbul zegt dat ze uit Syrië komt en dat ze daar getraind is door Koerdische soldaten. Ondanks die vermoedens kon een Turkse functionaris ook niet uitsluiten dat ze banden met Islamitische Staat heeft. De aanslag is nog niet opgeëist.

PKK

De PKK (Koerdische Arbeiderspartij) is als guerrillabeweging actief in Turkije en het noorden van Irak en wordt ook in Europa en de Verenigde Staten gezien als een terreurgroep. Istanbul is in het verleden vaker het doelwit geweest van Koerdische, islamistische en uiterst-linkse aanslagplegers. Na de aanslag van zondag is in Turkije sprake van hernieuwde waakzaamheid voor politiek gemotiveerd geweld.

De Verenigde Staten boden Turkije hun condoleances aan na de aanslag, maar de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu wil die niet accepteren. Ankara heeft Washington in het verleden vaak verweten dat het de groep Koerdische "terroristen" in stand houdt door wapens te leveren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden