Clicky


Vattenfall verhoogt per 1 januari variabele tarieven

Vattenfall verhoogt per 1 januari variabele tarieven
14-11-2022 08:49 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. Reden voor de verhoging zijn de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat het concern in een verklaring weten. Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors. Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.

Vattenfall noemde geen exacte bedragen omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netbeheerkosten nog niet bekend zijn. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo'n half miljoen klanten met zo'n 30 euro omhoog gaat. Zij komen met het gebruik van stroom en gas boven het prijsplafond uit. De nieuwe tarieven gelden voor het verbruik boven het prijsplafond.

Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie. "We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan gaat hierbij helpen", aldus Vattenfall.

De huidige daling van de energieprijzen wegen volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting.