Clicky

 
Transport Online - Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort door grote brand

Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort door grote brand

Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort door grote brand
13-11-2022 12:45 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - In een appartementencomplex in Amsterdam Nieuw-West woedt zondag sinds ongeveer 08.30 uur een grote brand. Alle bewoners zijn geëvacueerd. Een deel van het complex is ingestort. De politie heeft iemand meegenomen voor een verhoor, omdat er "rekening wordt gehouden met brandstichting", aldus een woordvoerder van de brandweer.

"Dat deze persoon is meegenomen, betekent niet dat hij of zij brand heeft gesticht en dat deze persoon is aangehouden. Er wordt alleen onderzoek gedaan", aldus de woordvoerder. Volgens de brandweer gingen er "meerdere verhalen" rond bij het complex dat de persoon iets met de brand te maken zou hebben. Ook zou de situatie die de politie zondagochtend aantrof erop wijzen dat er mogelijk brandstichting in het spel is. "Maar dit is allemaal nog onduidelijk en wordt nog onderzocht."

Eerder meldde de brandweer dat er een persoon gewond was geraakt en naar het ziekenhuis was gebracht, maar dat blijkt een misverstand, aldus de woordvoerder. Wel zijn zes mensen ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Bij de brand komt nog steeds veel rook vrij. De brandweer adviseert omwonenden dan ook ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Het vuur is rond 13.00 uur nog niet onder controle. Er staan volgens de brandweer ongeveer 75 woningen in brand, waarvan een aantal is ingestort. De brandweer probeert ervoor te zorgen dat het vuur niet overslaat naar de andere helft van het blok, zo’n zestig woningen. Alle bewoners van het blok dat in brand staat, ongeveer 135, worden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. De woordvoerder verwacht dat zij in ieder geval tot zondagavond nog niet terug kunnen naar hun huizen. "We zijn hier zeker nog enkele uren bezig met nablussen."

Het appartementencomplex staat aan de Voetbalstraat in Slotervaart. Het gaat om het Startblok Riekerhaven, een woonproject van containerwoningen, bedoeld voor jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) en jongeren uit Nederland. De brand begon in een woning op de tweede verdieping en sloeg daarna over op andere woningen.

Achter de rood-witte afzetlinten staan enkele tientallen bewoners toe te kijken, sommigen nog in pyjama en op badslippers. Ook zijn er een paar bewoners die hun huisdieren in mandjes bij zich hebben. Er lopen ook medewerkers van het Rode Kruis rond. Bewoners van het startblok Volkan en Maya wonen niet in het deel van het complex dat in brand staat, maar moesten wel in alle vroegte hun huis verlaten. Dat de brand is uitgebroken, verbaast hen niks. "Er wordt al langer geklaagd door bewoners omdat het complex niet veilig is." Eerder dit jaar waaide op hetzelfde complex een dak van een aantal woningen tijdens een heftige storm.

Bewoner Sunday staat buiten in zijn joggingpak op slippers en is alles kwijt. Hij woonde onderin het complex, in het gedeelte dat is ingestort. "Ik heb niks meer, geen telefoon, geen portemonnee. Alles is weg." Sunday kwam vier jaar geleden uit Nigeria naar Nederland en woonde hier nu een jaar en vier maanden. "Ik kan vast nooit meer op zo'n plek wonen. Ik ben opnieuw begonnen en hier voelde ik me thuis."

Een woordvoerder van Startblok Riekerhaven laat weten dat "alles op alles wordt gezet om de bewoners te spreken en ze verder te helpen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden