Clicky

 
Transport Online - Boerenactiegroep: geen juridische bezwaren tegen ons stikstofplan

Boerenactiegroep: geen juridische bezwaren tegen ons stikstofplan

Boerenactiegroep: geen juridische bezwaren tegen ons stikstofplan
12-11-2022 11:58 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het juridische team van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ziet er geen probleem in om de stikstofcrisis op te lossen met het plan van Farmers Defence Force (FDF), zegt althans voorman van de actiegroep Mark van den Oever.

"Er zijn geen gaten in geschoten vanuit de juridische afdeling van LNV. We hebben nu een oplossing, waar iedereen mee vooruit kan. De vraag is wel: is de politieke wil er in Den Haag? Daar maak ik mij wel zorgen over", aldus Van den Oever. "Maar we weten nu dat ons plan ijzersterk is."

FDF had vrijdag een overleg over het stikstofplan van de boeren met ambtenaren van LNV, onder wie programmadirecteur stikstof Arjen Doosje. Maandag over een week komt hier uitsluitsel over. Van den Oever zei eerder al dat boeren voorlopig geen actie gaan voeren, in afwachting van de uitkomst van de gesprekken.

Kritische depositiewaarde

Het ministerie van Landbouw wil nog weinig kwijt over het overleg. "We zijn in gesprek met FDF en onderzoeken de mogelijkheden en haalbaarheid van hun plannen", laat een woordvoerder weten.

Het plan van FDF om uit de stikstofcrisis te komen behelst onder meer dat er wordt afgestapt van de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw). Dat is de grens van de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied zou aankunnen. In plaats daarvan willen de boeren dat er een 'stikstofdepositiewaarde' wordt ingevoerd. Daarbij wordt alle stikstof opgeteld die door sectoren als landbouw, mobiliteit en industrie wordt uitgestoten. Volgens Van den Oever is dit plan mogelijk zonder dat er boeren gedwongen uitgekocht worden.

LTO Nederland kan nog niet zeggen of zij achter het plan van FDF staat. "Ik ken het plan nog niet voldoende, wij hebben het inmiddels wel ontvangen en gaan het nu bestuderen", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden