Clicky

 
Transport Online - Topambtenaren Tweede Kamer stappen op vanwege zaak-Arib

Topambtenaren Tweede Kamer stappen op vanwege zaak-Arib

Topambtenaren Tweede Kamer stappen op vanwege zaak-Arib
11-11-2022 16:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 18:45 uur] De ambtelijke top van de Tweede Kamer is vrijdagmiddag opgestapt, onder wie de griffier. Zij vinden dat de politiek zich te veel bemoeit met het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib, terwijl eigenlijk de veiligheid van de ambtenaren die voor de Kamer werken centraal zou moeten staan.

Vijf leden van het managementteam schrijven in een mail aan de Kamermedewerkers "ontsteld" te zijn over alle kritiek op het instellen van een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib. "Het onderzoek is politiek gemaakt, ambtenaren zijn beschadigd, er bleek nauwelijks aandacht voor de melders en de integriteit van het MT is geschaad." De MT-leden laten de Kamer "met een zeer ongerust gevoel achter als het gaat om veilig en collegiaal werken", aldus de mail. Ze zeggen daar bij de politieke leiding herhaaldelijk aandacht voor gevraagd te hebben en wijzen ook op de "werkgeversverplichtiging" van de Kamerorganisatie.

Naast de griffier heeft ook het hoofd HR haar taken neergelegd. Zij fungeerde als aanspreekpunt tussen het presidium - het algemeen bestuur van de Tweede Kamer - en het onafhankelijk onderzoeksbureau Hoffman, dat in opdracht van het presidium het onderzoek naar Arib gaat uitvoeren.

In een aparte mail aan de ambtenaren van de Tweede Kamer schrijft de nu opgestapte griffier Simone Roos dat zij, sinds haar aantreden in juni 2018, heeft gemerkt dat er "spanning zit in de politiek-ambtelijke verhoudingen, posities en omgangsvormen". Een recente vergadering van een Tweede Kamercommissie over de kwestie-Arib noemt ze "de meest ontluisterende bijeenkomst in mijn loopbaan, in alle opzichten".

"Een hele kwalijke zaak", vindt or-voorzitter Michel Meerts de gang van zaken. De politiek kan volgens hem niet "eindeloos" doorgaan met het beledigen van ambtenaren. "Er is op de man gespeeld, zonder dat ambtenaren zich konden verweren", zegt Meerts. "Schandalig." Hij heeft geen idee hoe het verder moet. Begin volgende week komt de ondernemingsraad weer bijeen.

Het onderzoek naar Arib leidt al een tijdje tot grote verdeeldheid in de Tweede Kamer. Kamerleden zijn boos dat het besluit over het onderzoek uitlekte via de krant, vinden dat er te weinig grond is voor een onderzoek of twijfelen aan de onafhankelijkheid.

Het is nog de vraag of het onderzoek wordt opgeschort. De huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil dit niet, maar heeft het verzoek voorgelegd aan het presidium. Uiterlijk maandag wordt het besluit bekendgemaakt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden