Clicky

 Sluiscomplexen in de Maas krijgen slimme ledverlichting

Sluiscomplexen in de Maas krijgen slimme ledverlichting
11-11-2022 16:51 | Algemeen | auteur Redactie

BORN - In 2023 en 2024 krijgen de sluiscomplexen in de vaarweg Maas slimme ledverlichting. Dit is het vervolg op een succesvolle pilot op sluizencomplex Born in 2022.

Naar verwachting levert dit Rijkswaterstaat minimaal een energiebesparing van 191.000 kWh per jaar op. De keuze voor slimme ledverlichting levert naast de besparing door het gebruik van ledverlichting, een extra energiebesparing van zo’n 13 tot 20 procent op.

Sluizencomplex Born pilotlocatie

In 2022 voerde Rijkswaterstaat een succesvolle pilot uit op sluizencomplex Born met slimme ledverlichting. Daarom besluit Rijkswaterstaat om de komende twee jaar alle sluiscomplexen in de Maas te voorzien van slimme ledverlichting.

Het doel van de pilot was om te onderzoeken of slimme ledverlichting helpt om het beheergebied verder te verduurzamen, energie te besparen en de CO2-uitstoot te verlagen. We kozen sluizencomplex Born als pilotlocatie, omdat het complex bestaat uit drie sluizen en een diepe kolk van bijna 11 m heeft.

We testten de ledverlichting tegelijkertijd op één locatie voor sluizen met een lage én hoge kolk. In totaal zijn 185 armaturen vervangen. Ook is een slim verlichtingsplan opgesteld. De werkzaamheden op sluizencomplex Born zijn uitgevoerd door SWARCO Mobility Nederland, voorheen Dynniq Mobility.

Extra energiebesparing met ledverlichting

Ledverlichting heeft een langere levensduur dan normale verlichting, gaat zo’n 20 tot 25 jaar mee en is minder gevoelig voor storingen. Met slimme ledverlichting besparen we extra energie, omdat we de lichtintensiteit op afstand kunnen uitlezen en dimmen.

Op dit moment is de verlichting per locatie als geheel afgesteld, maar in de toekomst kunnen we met inzet van ledverlichting op elk moment de juiste hoeveelheid verlichting per locatie regelen. Bijvoorbeeld door de lichtintensiteit aan te passen als er ‘s nachts geen of weinig scheepvaart het sluizencomplex passeert.

Duurzamer en eenduidiger beheergebied

De inzet van ledverlichting bespaart niet alleen kosten. Ook kunnen we het beheer en onderhoud efficiënter uitvoeren. Ledverlichting is minder storingsgevoelig en als er storingen zijn, dan worden deze sneller opgelost. Ze worden automatisch herkend en doorgegeven.

Bovendien bevat het beheergebied, nadat alle armaturen zijn vervangen, slechts drie verschillende soorten armaturen. Dit zorgt voor een eenduidiger beeld én eenvoudiger voorraadbeheer.

Foto's

  • J.Roeland
    MAAS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats