Clicky

 
Transport Online - CDA in Brabant wil duidelijkheid over stikstofmaatregelen

CDA in Brabant wil duidelijkheid over stikstofmaatregelen

CDA in Brabant wil duidelijkheid over stikstofmaatregelen
11-11-2022 13:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - Het CDA in de Brabantse Staten wil uiterlijk 16 december duidelijkheid over de mogelijkheden die agrariërs hebben om stikstofmaatregelen te nemen. Afhankelijk van de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) bepaalt coalitiepartij CDA of het nog steeds de deadline voor schonere stallen van 1 januari 2024 accepteert.

CDA-fractievoorzitter Kees de Heer zei vrijdag tijdens de Statenvergadering in Den Bosch grote twijfels te hebben of de deadline wel haalbaar is. Toch wilde hij hieraan voorlopig nog niet tornen, ook al liet zijn partij eerder weten de deadline voor schonere stallen onhoudbaar te vinden.

Het CDA liet tijdens de Statenvergadering vrijdag echter weten moties van andere partijen voor verder uitstel van de deadline vooralsnog niet te steunen, waardoor voor deze moties geen meerderheid is. "Het pad is moeilijk begaanbaar", zei fractievoorzitter De Heer. "Wij geloven in innovatie. Maar we willen eerst alle feiten op een rij zetten."

Onlangs zette de Raad van State een streep door de vergunningen voor enkele stalrenovaties bij houders van jongvee. De provincie besloot daarop boeren de kans te geven 'pro forma' aanvragen voor innovaties te doen, die op een later moment kunnen worden uitgewerkt. Bij het CDA bestaan twijfels of dat allemaal nog gaat lukken voor 1 januari 2024. Daarover stelde het CDA vragen aan GS.

De Brabantse Staten namen uiteindelijk een motie van VVD en PvdA aan waarin GS wordt opgedragen vóór 16 december met een plan te komen hoe agrariërs vergunningen nog voor 1 april 2023 kunnen aanvragen. En wel zo, dat de aanpassing van stallen voor 1 januari 2024 mogelijk is. CDA-gedeputeerde Elies Lemkes temperde echter de verwachtingen. Zij zei afhankelijk te zijn van nog ontbrekende informatie van het ministerie. "Frustrerend", noemde ze dat. Volgens haar is misschien pas in januari meer zicht op mogelijke scenario's.

Het CDA heeft enkele jaren geleden nog een coalitie ten val gebracht door ruzie over de stallendeadline. Vooralsnog steunt het CDA het coalitiestandpunt, waarbij 1 januari 2024 einddatum is voor het verbeteren van de stallen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden