Clicky


Bij Koreaans halloweendrama betrokken agent dood gevonden

Bij Koreaans halloweendrama betrokken agent dood gevonden
11-11-2022 10:25 | Buitenland | auteur ANP/AFP

SEOUL - Een Zuid-Koreaanse politieagent naar wie een onderzoek liep in verband met het halloweendrama waarbij vorige maand meer dan 150 mensen door verdrukking om het leven kwamen in Seoul, is vrijdag dood aangetroffen. De 55-jarige inlichtingenofficier werd dood gevonden in zijn huis in de hoofdstad, meldt de politie.

De agent, Jeong, werkte bij het politiebureau dat toezicht hield op het district Itaewon, het uitgaansgebied in Seoul waar het drama zich voltrok. De officier zou opdracht hebben gegeven een inlichtingenrapport weg te maken waarin werd gewaarschuwd voor mogelijke ongelukken tijdens Halloween in Itaewon, meldde persbureau Yonhap.

Een grootschalig onderzoek naar de ramp, inclusief mislukte pogingen om mensenmassa's te controleren, is onder meer gericht op het betreffende politiebureau, waar rechercheurs eerder een inval deden. Gebleken is dat uren voor de ramp elf noodoproepen waren binnengekomen over gevaarlijke drukte. Noemenswaardige actie kwam er niet.

Waarschuwingen

De 156 mensen die stierven in de verdrukking waren vooral jonge vrouwen, een aantal tieners en meer dan twee dozijn buitenlanders. Meer dan 100.000 mensen waren naar het gebied gegaan voor de eerste halloweenviering sinds de coronapandemie, maar de lokale autoriteiten noch de politie hadden maatregelen genomen voor zo’n grote menigte.

De autoriteiten gaven eerder toe dat laks is gereageerd op waarschuwingen. Onder anderen de politiechef, de burgemeester van Seoul en de minister van Binnenlandse Zaken hebben zich verontschuldigd.