Clicky


Tientallen arrestaties bij klimaatacties op luchthavens VS

Tientallen arrestaties bij klimaatacties op luchthavens VS
11-11-2022 09:08 | Buitenland | auteur ANP

NEWARK - Bij klimaatacties op verschillende luchthavens in de Verenigde Staten zijn donderdag tientallen activisten gearresteerd, schrijft The New York Times. Demonstranten blokkeerden onder meer tijdelijk de hoofdingang tot Teterboro Airport in de staat New Jersey. Dit vliegveld ligt op 19 kilometer afstand van het stadsdeel Manhattan in New York en is daardoor een populaire bestemming voor zakelijke reizigers en privéjets.

Ook bij vliegvelden in onder meer North Carolina, Californië en Washington waren acties. Het exacte aantal mensen dat werd gearresteerd is niet bekend. In New Jersey zou het om in ieder geval vijftien tot twintig arrestaties gaan. Twee mensen die zichzelf aan een object zouden hebben vastgelijmd zouden daarnaast naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Ook in zeker twaalf andere landen werden de afgelopen dagen klimaatacties gevoerd. Bij acties op Schiphol zijn zaterdag bijna driehonderd mensen gearresteerd.

Zo'n vierhonderd activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen onder meer na het doorzagen van een hek met een slijptol het terrein van Schiphol-Oost op, waarvandaan de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen, anderen fietsten rond op het platform.