Clicky

 
Transport Online - 11 jaar gevangenisstraf voor medepleger brandstichting Telegraafgebouw

11 jaar gevangenisstraf voor medepleger brandstichting Telegraafgebouw

11 jaar gevangenisstraf voor medepleger brandstichting Telegraafgebouw
10-11-2022 15:42 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een 29-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor onder meer het medeplegen van de brandstichting bij het Telegraafgebouw op 26 juni 2018. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist.

De brandstichting gebeurde door met een gestolen Volkswagen Caddy de gevel van het gebouw van de Telegraaf in te rijden. Daarna werd de auto in brand gestoken. Het pand raakte hierdoor zwaar beschadigd. De dader vluchtte in een Audi die later uitgebrand is teruggevonden.

De man is ook veroordeeld voor het medeplegen van de diefstal van de auto waarmee de brandstichting gebeurde, de brandstichting van de vluchtauto, een fors aantal vermogensfeiten en het leiding geven aan een criminele organisatie. 

Het hof oordeelde dat de brandstichting bij het Telegraafgebouw een gerichte actie was van de georganiseerde criminaliteit op de Telegraaf en op de persvrijheid. 

Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de poging om de persvrijheid aan te tasten. 

Daarnaast gaf de man leiding aan een criminele organisatie die zich bezig hield met het stelen van auto’s en de heling daarvan. Die auto’s werden daarna geleverd aan mensen die er vervolgens strafbare feiten mee pleegden. Ook werden gestolen/geheelde auto’s afgeleverd met een jerrycan met brandbare vloeistoffen en een aansteker om de auto na gebruik in brand te kunnen steken. 

De opgelegde straf is lager dan de eis van 12 jaar van het Openbaar Ministerie omdat de redelijke termijn waarbinnen een einduitspraak moet volgen is overschreden. De straf is hoger dan door de rechtbank opgelegde 10 jaar, mede omdat het hof, anders dan de rechtbank, bewezen acht dat de criminele organisatie waaraan de man leiding gaf tevens het oogmerk op brandstichting had. 

In hoger beroep dienden ook de zaken tegen 2 andere mannen. Bij hen was alleen de opzetheling van de auto die later als vluchtauto is gebruikt aan de orde. Zij zijn vandaag veroordeeld tot 75 dagen gevangenisstraf. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden