Clicky


Iran zegt hypersonische raket te hebben ontwikkeld

Iran zegt hypersonische raket te hebben ontwikkeld
10-11-2022 11:53 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEHERAN - [update 14:00 uur] Iran zegt voor het eerst een hypersonische raket te hebben ontwikkeld. Volgens de Iraanse regering kan deze raket door alle verdedigingssystemen dringen.

"We hebben deze hypersonische raket ontwikkeld om luchtafweersystemen te neutraliseren en te omzeilen", zei generaal Amirali Hajizadeh donderdag tegen het Iraanse persbureau Fars. Volgens de bevelhebber op het gebied van ruimtevaart van de Iraanse Revolutionaire Garde zal het tientallen jaren duren voordat een systeem wordt gefabriceerd dat de hypersonische raket kan onderscheppen.

Hypersonische raketten kunnen een snelheid ontwikkelen van tussen de vijf en tien keer de snelheid van het geluid. Door de hoge snelheid zijn de raketten, die kunnen worden afgevuurd van schepen, onderzeeërs en vliegtuigen, veel moeilijker te volgen en te onderscheppen. "De raket, die de anti-raketsystemen van onze vijanden als doelwit heeft, vertegenwoordigt een grote stap voorwaarts voor deze generatie op het gebied van raketontwikkeling", aldus Hajizadeh.

Leveringen aan Rusland

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) laat weten dat de aankondiging van Iran tot "toenemende zorgen" bij de VN-waakhond leidt. "We zien dat dit soort aankondigingen zorgen voor meer aandacht op en bezorgdheid over het nucleaire programma van Iran", aldus IAEA-chef Rafael Grossi tijdens de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh.

De Iraanse regering heeft zaterdag voor het eerst erkend dat het "een klein aantal" militaire drones heeft geleverd aan Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei dat dit enkele maanden was voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. De krant The Washington Post berichtte vorige maand dat Iran voorbereiding aan het treffen was om nieuwe raketten aan Rusland te leveren. Teheran noemt deze bewering "volledig onjuist". Rusland ontkent nog steeds dat het Iraanse drones gebruikt in Oekraïne.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats