Clicky

 
Transport Online - Limburg bezorgd om onduidelijkheid over uitkoop veehouders

Limburg bezorgd om onduidelijkheid over uitkoop veehouders

Limburg bezorgd om onduidelijkheid over uitkoop veehouders
10-11-2022 11:27 | Binnenland | auteur ANP

WEERT - De provincie Limburg kan boeren die zich nu melden voor een vrijwillige opkoopregeling niets bieden, omdat er vanaf december geen regeling meer is. Boeren die zich nu melden vallen in een vacuüm. De bestaande regeling loopt eind november af, en er is nog geen nieuwe. De Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks), verantwoordelijk voor de opkoopregeling in zijn provincie, maakt zich hier grote zorgen over.

Dat zei hij donderdag bij het zetten van zijn handtekening onder een opkoopcontract met melkveehouders Gert en Rianne Krol in Weert. Zij waren de zevende veehouderij waarmee de provincie een contract afsloot. Binnen de bestaande regeling verwacht de provincie in totaal vijftien tot twintig boeren te kunnen opkopen. Maar los van die regeling hebben zich nog eens 150 boeren gemeld die interesse hebben in vrijwillige uitkoop. "Voor hen is er echter niets geregeld", zei Gabriëls.

"Er is een vacuüm in de regelingen terwijl zich elke dag boeren melden om vrijwillig uit te kopen", zei Gabriëls. "Zet als Rijk nu honderd procent in op deze vrijwillige melders."

Voor de huidige opkoopregeling hadden zich bij de provincie veertig boeren gemeld. Een deel daarvan haakte echter af toen het Rijk aankondigde later met een andere regeling te zullen komen. "Deze boeren wachten af", zei Gabriëls. Daarnaast zijn er talloze hordes die genomen moeten worden, en die zijn per boerenbedrijf anders. "Kies voor maatwerk als je stappen wilt zetten", roept Gabriëls op. "Waarom een agrariër een keuze maakt, weet je vooraf niet. Je moet weten welke twijfels er bestaan bij een gezin. Welk doel een opkoop dient. Dat vraagt om maatwerk."

"Iedereen wil een vrijwillige opkoop. Maar biedt de agrariër dan wel het comfort dat ze dat ook willen. Van de veertig mensen die zich voor de huidige opkoopregeling gemeld hadden, hebben er vijftien tot twintig afgehaakt. Wij willen weten waarom."

Gabriëls wijst erop dat het twee jaar heeft geduurd om zeven boeren vrijwillig uit te kopen. "Dus moet je betere regelingen maken en boeren het comfort bieden om uitgekocht te worden. Ik kan een boer die zich nu meldt, niks bieden. Er is geen regeling meer."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden