Clicky

 
Transport Online - Rusland trekt troepen terug uit stad Cherson

Rusland trekt troepen terug uit stad Cherson

Rusland trekt troepen terug uit stad Cherson
09-11-2022 16:39 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

CHERSON - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft zijn troepen bevolen zich terug te trekken van de westelijke oever van de rivier de Dnipro en dus uit de stad Cherson. Het besluit is ingegeven door de Oekraïense aanvallen in de buurt van de strategisch gelegen Zuid-Oekraïense stad. Kiev reageert echter wantrouwend.

In een tv-uitzending zei de Russische generaal Sergej Soerovikin, de opperbevelhebber van de troepen in Oekraïne, dat het niet langer mogelijk is om de stad Cherson te bevoorraden. Hij toonde zich een voorstander van het opwerpen van verdedigingslinies op de oostelijke oever van de Dnipro. "We zullen de levens van onze soldaten en de gevechtscapaciteit van onze eenheden redden", zei Soerovikin. "Het is zinloos om ze op de westelijke oever te houden."

Het besluit volgt op een al weken aanhoudende Oekraïense opmars naar Cherson en inspanningen van Rusland om meer dan 100.000 inwoners te evacueren uit de stad. Zondag meldde het pro-Russische bestuur van de stad dat Cherson geen stroom en water meer heeft door Oekraïense aanvallen op elektriciteitskabels.

De aankondiging markeert mogelijk een van de belangrijkste terugtrekkingen van Rusland en een potentieel keerpunt in de oorlog, die inmiddels bijna negen maanden duurt. De terugtrekking heeft ook symbolische waarde: Cherson was de eerste regionale hoofdstad die viel tijdens de Russische invasie van 24 februari en behoorde tot de gebieden die het Kremlin beweerde te annexeren na de referenda die het in september organiseerde. President Vladimir Poetin zei destijds dat de gebieden voor altijd Russisch zouden zijn.

De aankondiging was al voorzien op invloedrijke Russische oorlogsblogs, waar de terugtrekking als een bittere pil wordt beschreven. Uit Kiev komen sceptische reacties. Presidentieel topadviseur Andrej Podoljak moet eerst nog maar zien of de vijand echt de stad verlaat. "Totdat de Oekraïense vlag boven Cherson wappert, heeft het geen zin om te praten over een terugtrekking van Rusland."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,961
  Diesel1,752

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions