Clicky


Kabinet stelt energieregeling mkb bij, doelgroep beter bereikt

Kabinet stelt energieregeling mkb bij, doelgroep beter bereikt
09-11-2022 14:24 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet schaaft aan de voorwaarden voor de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) voor bedrijven in het mkb die veel energie gebruiken. Ondernemers komen ervoor in aanmerking als minstens 7 procent van hun omzet opgaat aan energie. Dat was eerst 12,5 procent. Daar staat wel tegenover dat vaste onderdelen van de energierekening, zoals de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de netwerkkosten niet langer worden meegerekend.

De doelgroep voor de regeling verandert niet door deze aanpassing, maar wordt er wel beter door bereikt, schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Naar schatting zo'n 41.000 bedrijven die veel energie verbruiken, bijvoorbeeld bakkers en tuinders, zullen ervan profiteren. Per bedrijf is maximaal 160.000 euro beschikbaar. De totale kosten van de regeling worden nu geschat op 1,65 miljard euro.

De tegemoetkoming is bedoeld om ondernemers te compenseren voor de enorme schommelingen in de variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Die zijn, mede door de oorlog in Oekraïne, ongekend hard gestegen. Onzeker is bovendien hoe de energieprijzen zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen. In de oorspronkelijke regeling werd ervan uitgegaan dat de vaste componenten in de energierekening net zo hard omhoog zijn gegaan. Dat was volgens Adriaansens "niet terecht".

Adriaansens meldt verder dat voor land- en tuinbouwers hetzelfde maximumbedrag gaat gelden als voor andere ondernemers. Zij zouden in verband met staatssteunregels eerst maximaal 62.000 euro subsidie mogen ontvangen, maar in EU-verband is afgesproken dat die beperking vervalt.

De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet geven, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november van dit jaar.

Het kabinet erkent dat veel ondernemers niet zo lang kunnen wachten en nu al hulp nodig hebben om de winter door te komen. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met verzoeken van ondernemers om belastinguitstel. Daarnaast is met banken afgesproken dat die sneller en makkelijker voorschotten verstrekken.

De TEK is bedoeld voor bedrijven tot 250 werknemers. Naast de kostendrempel moeten zij een jaarlijks verbruik halen van 5000 kubieke meter gas of 50.000 kwh elektriciteit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions