Clicky


Nog vier staten onbeslist in Amerikaanse Senaatsrace

Nog vier staten onbeslist in Amerikaanse Senaatsrace
09-11-2022 10:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Waar de Republikeinen de meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken over te nemen, is dat voor de Senaat nog niet duidelijk. Volgens CNN is het in vier staten nog spannend of een Democraat of een Republikein verkozen zal worden in de tussentijdse verkiezingen. De Republikeinen moeten in drie van de vier staten winnen als ze de controle over de Senaat willen krijgen.

Het tellen van de stemmen is in volle gang, maar er komen wel tussenstanden door. In Wisconsin staat de Republikeinse kandidaat Ron Johnson voor met 50,6 procent tegenover 49,2 procent voor de Democraat Mandela Barnes. In Nevada liggen de Democraat Catherine Cortez Masto en de Republikein Adam Laxalt erg dicht bij elkaar, het scheelt slechts 0,1 procentpunt in het voordeel van Laxalt.

De Democraat Mark Kelly staat in Arizona ver voor op zijn rivaal Blake Masters, met 56,3 procent tegenover 41,4 procent. Toch durven de analisten van CNN nog niet te zeggen of Kelly ook definitief heeft gewonnen. Joe Biden had bij de presidentsverkiezingen van 2020 net zo'n grote voorsprong na het tellen van de eerste stemmen, maar in de dagen daarna kwam Donald Trump steeds dichterbij. Het lag uiteindelijk behoorlijk dicht bij elkaar, maar Biden won de staat.

Georgia

In Georgia liggen de twee kandidaten dusdanig dicht bij elkaar dat het zelfs mogelijk is dat er geen winnaar komt. Als geen van beiden de grens van 50 procent haalt, volgt volgens de regels van de staat een nieuwe stemronde op 6 december. De Democraat Raphael Warnock staat nipt voor op de Republikein Herschel Walker, maar momenteel hebben beiden die grens nog niet gehaald.

Als de Republikeinen twee van de vier staten winnen en de Democraten de andere twee, hebben beide partijen vijftig zetels in de Senaat. In dat geval geeft de stem van de vicepresident de doorslag en behouden de Democraten dus de meerderheid.