Clicky


 


Milieuorganisaties: luchtvaart moet meer en sneller verduurzamen

Milieuorganisaties: luchtvaart moet meer en sneller verduurzamen
09-11-2022 09:05 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Milieuorganisaties willen dat de luchtvaart meer en sneller verduurzaamt. Een belangrijke maatregel om dat doel te bereiken is een wettelijk vastgelegd maximum aan de uitstoot van CO2.

Dit staat in een actieagenda met voorstellen voor het verduurzamen van de luchtvaart. Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland overhandigen de agenda woensdag aan Ruth Clabbers, directeur-generaal Luchtvaart. De organisaties willen dat het CO2-plafond voor de zomer van 2023 in de wet wordt vastgelegd.

"De luchtvaart in haar huidige vorm, met zelfs groeiplannen, past totaal niet in de huidige werkelijkheid", zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. "Het is schadelijk en oneerlijk dat de sector uitgezonderd is van maatregelen om binnen de anderhalve graden opwarming te blijven, en bovendien ook nog vele belastingvoordelen geniet die voor andere sectoren niet gelden."

Volgens de milieuorganisaties heeft het kabinet in het verleden een grote fout gemaakt door vast te houden aan de overstapfunctie van Schiphol. "Juist door die ‘hub-functie’ heeft Nederland verreweg de grootste luchthaven van Europa in verhouding tot het aantal inwoners. Met alle gevolgen van dien voor omwonenden, klimaat en natuur", aldus de milieuorganisaties. "Tegen dumpprijzen worden reizigers naar Schiphol gelokt om over te stappen op lange afstandsvluchten. Zo’n verre vlucht bevat gemiddeld 70 procent overstappers. Daarmee is de balans volledig zoek geraakt."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions