Clicky

 
Transport Online - Landelijke stakingsdag in België raakt onder andere ov en luchtvaart

Landelijke stakingsdag in België raakt onder andere ov en luchtvaart

Landelijke stakingsdag in België raakt onder andere ov en luchtvaart
09-11-2022 08:56 | Buitenland | auteur ANP/DPA/BELGA

BRUSSEL - [update 09:07 uur] Door grootscheepse acties in België worden woensdag onder andere het luchtverkeer, het openbaar vervoer, maar ook vele andere diensten verstoord. Vakbonden hebben opgeroepen tot een landelijke staking. De werkonderbrekingen zijn een protestactie tegen de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht. In verschillende Belgische steden zijn de hele dag door bijeenkomsten en betogingen gepland.

Brussels Airport heeft meer dan 200 vluchten geannuleerd en adviseert passagiers om vroeg in te checken. Reizigers doen er daarbij verstandig aan geen ingecheckte bagage mee te nemen. Luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft verschillende vluchten verplaatst naar luchthavens buiten België, onder meer naar Keulen en Maastricht. Daarbij worden pendelbussen ter beschikking van reizigers gesteld.

De treinen zullen woensdag naar verwachting helemaal niet of met verminderde capaciteit rijden in de verschillende Belgische provincies. Ook het openbaar vervoer zal in het hele land hinder ondervinden. De Brusselse metromaatschappij MIVB waarschuwt klanten op sociale media voor verstoringen. In Vlaanderen zal volgens ov-bedrijf De Lijn gemiddeld 55 procent van de bussen en trams rijden. De hinder zal naar verwachting het grootst zijn in Antwerpen.

Ook op het netwerk van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC zijn veel problemen. In Charleroi is het bus- en tramverkeer volledig lamgelegd, meldt TEC. In de regio Luik-Verviers rijden de meeste lijnen niet. Ook in Namen-Luxemburg zijn verschillende routes geschrapt en in Henegouwen is het netwerk volgens TEC ernstig verstoord.

Het personeel van privéziekenhuizen in Brussel en Wallonië zal naar verwachting ook deelnemen aan de stakingen. Daarbij zullen spoedeisende en essentiële behandelingen wel worden uitgevoerd. Veel andere afspraken worden verschoven.

De acties in België staan niet op zichzelf. In bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben de hoge energieprijzen en stijgende kosten van levensonderhoud deze maand ook al tot stakingen en protesten geleid.

In Griekenland wordt woensdag eveneens actie gevoerd. Daar zijn arbeiders begonnen aan landelijke stakingen, waarmee de vakbonden hun eisen voor flinke loonstijgingen kracht bij willen zetten. Er wordt onder meer gestaakt bij bussen, metro's, treinen, taxi's en veerdiensten. Woensdagochtend bleek dat er ook vluchten zijn geannuleerd omdat luchtverkeersleiders in het land mee willen doen met het protest.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden