Clicky

 
Transport Online - OM eist vijf jaar en TBS met voorwaarden voor man die eigen kind neerstak in Drouwen

OM eist vijf jaar en TBS met voorwaarden voor man die eigen kind neerstak in Drouwen

OM eist vijf jaar en TBS met voorwaarden voor man die eigen kind neerstak in Drouwen
08-11-2022 12:43 | Misdaad | auteur Redactie

GRONINGEN - “Niemand had de ochtend van 27 februari 2022 kunnen vermoeden dat zich niet veel later op de parkeerplaats bij het Boomkroonpad in Drouwen een afschuwelijk drama zou voltrekken. Niemand had het ook willen geloven. Simpelweg omdat het niet voor te stellen is dat een vader zijn eigen kind zoiets gruwelijks aan kan doen. Toch gebeurde het.“

Het zijn de inleidende woorden van de officier van justitie in een zaak waarin zij vijf jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden eist tegen een 47-jarige verdachte uit de gemeente Aa en Hunze. Hij wordt ervan verdacht in een geparkeerde auto zijn anderhalf jaar oude zoon met een groot vleesmes in de borst te hebben gestoken. Daarna stak hij zichzelf. De zoon zat bij zijn vader op schoot. Als door een wonder overleefde het kind de aanval.

Voorafgaand aan het incident vindt er een ruzie plaats tussen de verdachte en de moeder van het kind. Naar eigen zeggen om rustig te worden rijdt de man met zijn zoon naar het Boomkroonpad. Ondertussen belt de moeder de politie.

Nadat de verdachte lang heeft gewandeld met zijn zoon treft hij twee politieagenten op de parkeerplaats. Die laten hem weten dat hij wordt aangehouden voor huiselijk geweld en dat de moeder aangifte wil doen. Volgens de agenten reageert hij eerst rustig en ontfermt hij zich over zijn zoon. Het jonge kind heeft het koud, waardoor de verdachte van de agenten in de auto mag plaatsnemen. Daar steekt hij zichzelf en, naar later blijkt, eerst ook zijn kind.

Op het moment dat de politieagenten zien dat het mis is, wordt de verdachte tot twee keer toe getaserd. Uiteindelijk lukt het de agenten de man onder controle te krijgen. Op dat moment is het alleen nog niet duidelijk dat het kind ook gestoken is. Dat ontdekt de inmiddels aanwezige moeder. Haar zoon blijkt onder meer een slagaderlijke bloeding te hebben. De verdachte bekent en zegt later onder andere in verhoren dat hij zijn zoon wilde behoeden voor hetzelfde leven als dat zijn andere zoon had. Ook zegt hij het zo te hebben gedaan dat de agenten het niet konden zien.

Nu zal hij het zich nog niet beseffen, maar op een gegeven moment zal hij vragen stellen. En dan is het eerlijke antwoord dat zijn eigen vader hem wilde doden. Dat is de harde waarheid die hij de rest van zijn leven met zich mee moet dragen.

De officier van justitie concludeert, onder meer op basis van de verklaringen van de verdachte, dat het plan om zijn zoon te steken in de auto is ontstaan. Hoewel de verdachte heeft kunnen nadenken over het plan om zijn zoon dodelijk te verwonden, kan niet worden vastgesteld hoeveel tijd er tussen plan en daad heeft gezeten. Daarnaast kan niet worden uitgesloten dat geen sprake is geweest van een hevige gemoedsopwelling. Daarom concludeert de officier van justitie dat er geen sprake is van een poging tot moord, maar van een poging tot doodslag.

Op basis van de adviezen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is volgens adviezen een langdurige behandeling noodzakelijk, zodat de kans dat de verdachte opnieuw in de fout gaat te verminderd wordt. Deskundigen achten een behandeling van TBS met voorwaarden passend; dit advies neemt de officier van justitie over.

De officier van justitie zegt dat de schok groot is geweest. Niet alleen bij de familie, ook bij andere aanwezigen. En, met enige vertraging, voor het jonge kind. “Hij zal de rest van zijn leven aan dit incident herinnerd worden door het litteken op zijn borstkas. Nu zal hij het zich nog niet beseffen, maar op een gegeven moment zal hij vragen stellen. En dan is het eerlijke antwoord dat zijn eigen vader hem wilde doden. Dat is de harde waarheid die hij de rest van zijn leven met zich mee moet dragen.“

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden