Clicky

 Schiphol evalueert klimaatacties met binnendringende demonstranten

Schiphol evalueert klimaatacties met binnendringende demonstranten
07-11-2022 19:02 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Schiphol gaat de acties van klimaatactivisten die zaterdag het terrein van de luchthaven binnendrongen, evalueren met betrokken partijen. Dat laat een woordvoerster van het vliegveld weten. Schiphol is volgens haar nog steeds van mening dat het Schipholterrein goed beveiligd is.

Op de luchthaven waren zaterdag de hele dag acties. Zo'n vierhonderd activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen het terrein van Schiphol-Oost op, nadat ze onder meer met een slijptol een hek hadden doorgezaagd. Vanaf Schiphol-Oost worden de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen. Anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee heeft uiteindelijk ongeveer driehonderd mensen gearresteerd.

"Na een dergelijke grote inzet wordt altijd geëvalueerd met de betrokken partijen. Dat gaat nu ook gebeuren", aldus de zegsvrouw van Schiphol. Maar ze wijst er ook op dat al het hekwerk op de luchthaven voldoet aan nationale en internationale wet- en regelgeving. "Het terrein van Schiphol wordt continu gemonitord en het bevoegd gezag komt direct in actie als dat nodig is. Zo ook zaterdag. De Koninklijke Marechaussee heeft het betreffende platform afgeschermd en al het andere vliegverkeer op Schiphol kon onveranderd doorgaan."

Betreurenswaardig

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen noemden het eerder op maandag "betreurenswaardig" dat de demonstranten het terrein van Schiphol konden binnendringen. Dit mag niet nog een keer gebeuren, liet de belangenvereniging voor de luchtvaartmaatschappijen BARIN weten.

"Een vliegveld moet een goed afgeschermd terrein zijn, een plek waar je alleen met bepaalde permissie en een pasje naar binnen kan", betoogde BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Schiphol zal samen met de bevoegde instanties nauwkeurig moeten analyseren hoe het mogelijk was dat zo veel mensen relatief eenvoudig verboden terrein op konden komen. Onder meer door de zwakke plekken in kaart te brengen." Wel benadrukt hij te begrijpen dat het hier om een "ongelukkig incident" gaat.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats