Clicky


Twee verdachten in Den Haag aangehouden in witwasonderzoek

Twee verdachten in Den Haag aangehouden in witwasonderzoek
07-11-2022 11:52 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De FIOD heeft op dinsdag 1 november een 36-jarige man en een 43-jarige vrouw aangehouden op verdenking van witwassen. Hun woningen en twee bedrijfspanden in Den Haag zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, bankrekeningen, twee auto’s, 35.000 euro contant geld, telefoons, gegevensdragers en design goederen.

De vrouw is vrijdag 4 november voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen gehouden. De man is na verhoor heengezonden. 

De strafrechtelijk onderzoek startte na meldingen van verschillende banken van ongebruikelijke en verdachte geldstromen op de bankrekeningen van de verdachte man. Daaruit bleek een patroon van zeer omvangrijke (internationale) betalingen van en naar partijen die niet te herleiden waren aan de bedrijfsactiviteiten van zijn onderneming.

Er werd vermoedelijk geld besteed aan de huur van exclusieve auto’s, een privéschool, bitcoins, luxe goederen en de aankoop van een villa in het buitenland. Deze uitgaven strookten niet met het bescheiden inkomen dat van de verdachte bekend was bij de Belastingdienst.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de onderneming enkel en alleen is opgericht voor het doorsluizen van criminele geldstromen. De man, enig aandeelhouder en bestuurder van de onderneming, wordt waarschijnlijk gebruikt als katvanger.

Hij heeft diverse bedrijven en bankrekeningen op zijn naam laten zetten. Uit nadere analyse van de bankrekeningen blijkt dat ze niet uitsluitend werden gebruikt door de man. Vermoedelijk wordt hij aangestuurd door de 43-jarige medeverdachte.