Clicky

 
Transport Online - Verlies voor PostNL door tegenvallende pakketbezorging

Verlies voor PostNL door tegenvallende pakketbezorging

Verlies voor PostNL door tegenvallende pakketbezorging
07-11-2022 09:17 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

DEN HAAG - Post- en pakketbedrijf PostNL heeft het afgelopen kwartaal afgesloten met een verlies. Door de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen wordt er door Nederlanders minder uitgegeven, wat het resultaat van het post- en pakketbedrijf raakte bij de pakketbezorging. Eerder gaf het bedrijf daarvoor al een winstwaarschuwing af. Daarbij kampt PostNL zelf met de hogere kosten, onder andere om personeel te betalen. Ook versturen Nederlanders steeds minder brieven.

PostNL sloot de meetperiode af met een brutoverlies van 20 miljoen euro. Dat resultaat was een jaar eerder nog 23 miljoen positief. Nederlanders bestellen minder spullen online. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd eerder al duidelijk dat 77 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar oud vorig jaar iets online besteld. Dit jaar is dat 74 procent.

Het postbedrijf zag daardoor het aantal afgeleverde pakketten het afgelopen kwartaal niet stijgen, terwijl het bedrijf daar eerder wel op rekende. Het aantal brieven dat Nederlanders verstuurden daalde met 9,3 procent. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 709 miljoen, een daling van 3 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Arbeidskosten

Het postbedrijf zei in oktober al rekening te houden met een verlies in de meetperiode. Directeur van PostNL Herna Verhagen verwacht dat het de aankomende tijd niet beter zal worden. Hoe die onzekerheid zich gaat vertalen naar volgend jaar, is nog niet duidelijk, zegt financieel directeur Pim Berendsen. "De onzekerheid is ook terug te zien bij klanten, ook zij hebben nog geen goed beeld van volgend jaar. We verwachten aan het einde van het vierde kwartaal een beter beeld te hebben met meer perspectief. Maar ook in 2023 zullen maatregelen nodig zijn."

Dat heeft onder meer gevolgen voor de kosten die gemoeid zijn met het personeel. "Het ongekend hoge niveau van de inflatie zet de arbeidskosten verder onder druk. We passen, binnen de grenzen van de krappe arbeidsmarkt, de capaciteit van ons netwerk voortdurend aan de volumes aan", aldus Verhagen.

Vierde kwartaal

Zo houdt PostNL rekening met een sterk vierde kwartaal, als gevolg van de feestdagen. "Op piekdagen staan we klaar om twee keer zoveel pakketten te bezorgen dan op een gewone dag. En natuurlijk verwachten we weer talloze kerst- en nieuwjaarskaarten te bezorgen. Het vierde kwartaal wordt het sterkste kwartaal van het jaar en levert de belangrijkste bijdrage aan ons totaalresultaat in 2022", aldus Verhagen.

Berendsen vult aan dat PostNL daarom maatregelen heeft genomen om zoveel mogelijk personeel binnen het bedrijf te houden in aanloop naar de feestdagen. "We zijn daarnaast ruim op tijd begonnen met het werven van personeel, juist vanwege de krappe arbeidsmarkt. Dat heeft de nodige inspanning gekost, maar het is gelukt." Maar volgens Berendsen heeft ook die inspanning ertoe geleid dat de cijfers lager uitvielen dan eerder verwacht.

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions