Clicky

 
Transport Online - Toch demonstranten naar de Dam ondanks afblazen demonstratie

Toch demonstranten naar de Dam ondanks afblazen demonstratie

Toch demonstranten naar de Dam ondanks afblazen demonstratie
06-11-2022 17:23 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Ondanks dat Samen voor Nederland de voor zondag in Amsterdam geplande demonstratie had afgeblazen, kwamen er naar schatting ruim duizend mensen naar de Dam in Amsterdam. Ze stonden er met vlaggen en spandoeken.

Ook werd een geluidsfragment afgespeeld van complotdenker David Icke, die voor de oorspronkelijke demonstratie was uitgenodigd, maar de toegang tot Nederland werd geweigerd. In het geluidsfragment noemde Icke de situatie rondom zijn verbanning "belachelijk".

Volgens een woordvoerder van de gemeente hield de politie de situatie goed in de gaten. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Wel is geluidsapparatuur in beslag genomen. "De demonstratie is verder beheersbaar verlopen en de openbare orde is niet in het geding geweest."

Onrust

Samen voor Nederland meldde vrijdagavond de demonstratie tegen onder meer het kabinet-Rutte te annuleren. Als voornaamste reden noemde een woordvoerder dat Icke toegang tot Nederland is geweigerd. De komst van Icke zorgde voor maatschappelijke onrust in Amsterdam en daarbuiten. Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.

De organisatie had eerder aangegeven de demonstratie op de Dam te willen laten plaatsvinden, maar de gemeente Amsterdam koos ervoor het protest te verplaatsen naar het Museumplein uit angst voor wanordelijkheden. Vrijdag oordeelde de rechtbank dat het besluit om de demonstratie van de Dam naar het Museumplein te verplaatsen rechtmatig was.

Spontane demonstratie

Dat zondag, toen toch demonstranten op de Dam stonden, werd besloten de demonstratie niet te beëindigen, komt volgens de woordvoerder van de gemeente doordat de situatie zondag anders was dan een week geleden."Toen was sprake van een aangekondigde demonstratie, inclusief deelnemersverwachtingen en tegendemonstraties. Vandaag was sprake van een spontane demonstratie. Dan wordt ter plaatse de afweging gemaakt en wordt het demonstratierecht afgewogen tegen de openbare orde en veiligheid. Dat is een nieuwe afweging."

De demonstranten hebben zondag ook in een stoet door de stad gelopen. Uiteindelijk kwam de groep weer uit op de Dam, waar zo’n tweehonderd mensen nog een tijdje bleven. Op een gegeven moment kwamen agenten de Dam op, namen de geluidsinstallatie in beslag en spraken mensen aan, maar ze gebruikten geen geweld. Daarna verspreidden de aanwezigen zich snel.

Er was kort ook een tegendemonstratie van een groep van zo'n vijftien tot twintig antifascisten, die door de politie bij de andere demonstranten vandaan werd gehouden. Behalve wat geschreeuw over en weer leidde deze tegendemonstratie niet tot escalatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden