Clicky

 
Transport Online - Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raketten af

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raketten af

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raketten af
05-11-2022 12:30 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

SEOUL - Noord-Korea heeft zaterdag vier ballistische raketten afgevuurd in de richting van de Gele Zee. Volgens het Zuid-Koreaanse leger legden de raketten een afstand van 130 kilometer af, alvorens in zee neer te komen. Noord-Korea heeft deze week al tientallen raketten gelanceerd, naar eigen zeggen in reactie op grootschalige oefeningen van de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse luchtmacht.

Woensdag lanceerde Noord-Korea 23 raketten, het grootste aantal sinds dictator Kim Jong-un aan de macht is. Een daarvan belandde op ongeveer 57 kilometer van de Zuid-Koreaanse stad Sokcho in zee, vlak buiten de territoriale wateren van Zuid-Korea. Het Zuid-Koreaanse leger vuurde daarop in reactie drie luchtdoelraketten af.

Donderdag vloog een Noord-Koreaanse langeafstandsraket mogelijk over Japans grondgebied. Ook vuurde Noord-Korea die dag meer dan tachtig artilleriegranaten af in de richting van de maritieme bufferzone tussen de twee Korea's. Een dag later stuurde de Zuid-Koreaanse luchtmacht zo'n tachtig straaljagers de lucht in, nadat het meer dan 180 Noord-Koreaanse toestellen had gesignaleerd.

Provocaties

Seoul en Washington beschouwen de vele incidenten als provocaties. Ook vrezen ze dat ze de opmars vormen naar een mogelijke kernproef. Ze hebben daarom besloten de gezamenlijke luchtoefeningen, die eigenlijk vrijdag zouden aflopen, met een dag te verlengen.

Aan die oefeningen nemen zo'n 240 vliegtuigen deel, waaronder zaterdag ook twee Amerikaanse B-1B-bommenwerpers. De B-1B is een zogeheten strategische bommenwerper die op lange afstand kan opereren en geschikt is voor kernwapens. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap is het voor het eerst sinds 2017 dat de Verenigde Staten deze bommenwerper inzetten bij oefeningen in Zuid-Korea.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden