Clicky

 
Transport Online - Scholz haalt banden met China aan tijdens bezoek aan Xi

Scholz haalt banden met China aan tijdens bezoek aan Xi

Scholz haalt banden met China aan tijdens bezoek aan Xi
04-11-2022 09:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA

BEIJING - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vrijdag in Beijing gezegd dat hij hoopt de economische banden met China aan te halen. Tijdens een bliksembezoek aan de Chinese president Xi Jinping zei Scholz volgens een van zijn medewerkers dat "het goed is om met elkaar te spreken, ook over onderwerpen waar we met verschillende perspectieven naar kijken".

Xi zei op zijn beurt volgens de staatsomroep CCTV dat het Duitse bezoek "het wederzijds begrip en vertrouwen hopelijk zal vergroten en de samenwerking op verschillende terreinen kan verdiepen".

Het bezoek van Scholz aan Xi is in meerdere opzichten bijzonder, mede omdat hij de eerste leider van een G7-land is die de Chinese president bezoekt sinds het begin van de coronapandemie. Door de nog altijd strenge Chinese coronamaatregelen blijft Scholz slechts elf uur in China.

Eerste bezoek

De Duitse bondskanselier is ook de eerste regeringsleider die Xi bezoekt sinds hij twee weken geleden werd herkozen als partijleider. Naast de bondskanselier nemen ook tientallen topmannen van onder meer Volkswagen, BMW en de Deutsche Bank deel aan het korte bezoek.

In aanloop naar zijn reis kondigde Scholz een koerswijziging aan ten opzichte van China. Hij wees erop dat de belangrijke handelspartner van de Duitsers meer nadruk legt op de nationale eenheid en het versterken van het communistische systeem. "Het China van vandaag is niet meer hetzelfde als vijf of tien jaar geleden", aldus Scholz onlangs in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Het is duidelijk dat als China verandert, de manier waarop we met China omgaan ook moet veranderen."

Oeigoeren

De Duitse regeringsleider heeft beloofd tijdens zijn gesprek met Xi de mensenrechten in het land en de onderdrukking van minderheden zoals de Oeigoeren te bespreken. Ook hoopt hij dat Beijing Moskou onder druk zet over de inval in Oekraïne.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden