Clicky

 
Transport Online - Schepen met graan op weg vanuit Oekraïense havens

Schepen met graan op weg vanuit Oekraïense havens

Schepen met graan op weg vanuit Oekraïense havens
03-11-2022 11:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

KIEV/ANKARA - Meerdere schepen met landbouwproducten hebben donderdag Oekraïense havens aan de Zwarte Zee verlaten, een dag nadat Rusland liet weten weer mee te werken aan de graandeal met Oekraïne. Volgens het Oekraïense ministerie van Infrastructuur gaat het om zeven schepen met 290.000 ton voedsel aan boord. Turkije, dat toeziet op uitvoering van de deal, spreekt van zes schepen.

Moskou schortte zijn medewerking zaterdag op na explosies op Russische marineschepen bij de door Rusland bezette Krim. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan belde dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om hem over te halen daarop terug te komen en meldde een dag later dat Rusland weer meewerkt aan de uitvoering van het akkoord. Moskou gaf daarna als reden dat Oekraïne heeft gegarandeerd de graanroute niet voor militaire aanvallen te gebruiken.

Turkije speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de graandeal in augustus, waarbij naast Rusland en Oekraïne de Verenigde Naties waren betrokken. Sindsdien zijn ongeveer 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd. De schepen worden gecontroleerd in Istanbul.

Wachtrij bij Bosporus

Het aantal schepen dat de Bosporus op wil varen in afwachting van inspectie is inmiddels geslonken tot 120, meldt het coördinatiecentrum in Istanbul. Ook de Russische delegatie heeft zich weer aangesloten bij het inspectieteam waarin ook Oekraïne, Turkije en de VN zijn vertegenwoordigd.

Het akkoord over een veilige corridor op de Zwarte Zee loopt vooralsnog tot 19 november. Rusland heeft nog niet besloten of het instemt met verlenging, zoals onder meer de VN en de VS wensen. Een Kremlin-woordvoerder zei dat Moskou eerst nog moet beoordelen of de deal werkt.

Lavrov

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov drong er ondertussen bij de Verenigde Naties op aan meer inspanningen te doen om ervoor te zorgen dat westerse landen de beperkingen versoepelen die volgens Moskou zijn eigen landbouw- en kunstmestexport belemmeren. Ook die kwestie is deel van de graandeal.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden