Clicky

 
Transport Online - Planbureau: ook met nieuwe klimaatplannen haalt kabinet doel niet

Planbureau: ook met nieuwe klimaatplannen haalt kabinet doel niet

Planbureau: ook met nieuwe klimaatplannen haalt kabinet doel niet
01-11-2022 17:05 | Klimaat | auteur ANP

DEN HAAG - Ook met nieuw aangekondigde klimaatplannen haalt het kabinet het doel niet om de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen in 2030. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft uitgerekend dat met die extra plannen de uitstoot met zo'n 41 tot 52 procent afneemt ten opzichte van het niveau in 1990.

Het kabinet mikt overigens op een vermindering van 60 procent, zodat het doel met zekerheid gehaald wordt.

Het is op dit moment een "onwaarschijnlijk scenario" dat de reductie van de uitstoot dicht bij de 50 procent uitkomt, schrijft het PBL. Daarvoor moeten de omstandigheden meezitten en is het belangrijk dat de overheid snel actie onderneemt om CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien zijn er veel onzekerheden, bijvoorbeeld de economische groei, het weer en technologische ontwikkelingen. Ook is het maar de vraag in hoeverre de overheid huishoudens en bedrijven kan beïnvloeden om te verduurzamen.

Fractie beter

De cijfers zijn een fractie beter dan het PBL met Prinsjesdag had bekendgemaakt. Dat komt doordat in de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning (KEV) ook beleid is meegenomen dat eraan komt en nog niet helemaal is uitgewerkt.

Maatregelen waarvan het effect nog niet te berekenen was, heeft het planbureau niet meegenomen. Volgens het PBL is dat nog een "belangrijk deel van de plannen". Volgens eerdere inschattingen zouden die nog wel extra vermindering van uitstoot kunnen opleveren, maar "ook hiermee wordt het klimaatdoel niet met voldoende zekerheid gehaald". Het PBL benadrukt dat een snellere uitvoering en meer beleid nodig is, om alsnog het klimaatdoel te halen. Bovendien is volgens het planbureau meer energiebesparing nodig.

Overigens gaat het wel langzaam vooruit. Bij het vorige rapport in 2021 was de verwachting dat de uitstoot in 2030 zou dalen met 38 tot 48 procent ten opzichte van 1990. Dat ging over het concreet uitgewerkte beleid. Een belangrijk deel van de vooruitgang is te danken aan de ongekend hoge energieprijzen. Door de hoge prijzen en het mooie weer dit voorjaar lag de uitstoot 9 megaton CO2 lager dan in 2021. "De energieprijzen liggen na 2025 waarschijnlijk lager dan afgelopen zomer, maar naar verwachting blijven ze beduidend hoger dan in het verleden werd aangenomen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,987
Diesel1,758

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions