Clicky


Kabinet haalt twaalf Nederlandse IS-vrouwen naar Nederland

Kabinet haalt twaalf Nederlandse IS-vrouwen naar Nederland
01-11-2022 10:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet haalt dinsdag twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven, samen met hun 28 kinderen, uit het noorden van Syrië naar Nederland. Veel vrouwen zitten daar al lange tijd vast in kampen. Eenmaal hier worden de vrouwen meteen aangehouden om ze binnenkort te kunnen berechten. Dat hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer gemeld.

De meereizende kinderen worden na aankomst meteen overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De raad bepaalt wat er met de kinderen gaat gebeuren.

Het kabinet wil met deze speciale operatie voorkomen dat de twaalf vrouwen straffeloos blijven. Het kabinet is altijd terughoudend geweest met het ophalen van de vrouwen die er destijds zelf voor hebben gekozen om daar te zijn, onder meer omdat een dergelijke operatie te gevaarlijk zou zijn. Maar onder druk van de rechtbank komt het kabinet toch in actie.

Straf niet ontlopen

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in mei dit jaar dat de verdachten naar Nederland moesten worden gehaald voor berechting of dat er een concrete toezegging zou komen dat ze worden gerepatrieerd. Anders zouden de strafzaken die tegen hen worden voorbereid, worden gestopt.

De Tweede Kamer had in een motie van D66 en Volt ook erop aangedrongen om de betrokkenen naar Nederland te brengen zodat ze hun straf niet ontlopen. Justitieminister Dilan Yeşilgöz had eind juni al gemeld dat het kabinet de uitreizigers wilde terughalen, maar dat het niet lukte binnen de vier maanden die de rechtbank had opgelegd. Daarop kreeg het kabinet drie maanden extra tijd. De strafzaken werden onlangs aangehouden tot 9 januari 2023.

Koerdische kampen

Het kabinet zegt dat de vrouwen na "een zorgvuldig voorbereidingsproces" via een "speciale operatie" naar Nederland worden gehaald. De vrouwen worden dinsdag nog in Nederland verwacht, maar het ministerie geeft daar verder geen informatie over. Ze worden na aankomst op Nederlandse bodem direct staande gehouden door de marechaussee en naar gevangenissen overgebracht. Het Openbaar Ministerie zal ze daarna snel voorgeleiden bij de rechtbank.

De vrouwen hebben via hun advocaten aangegeven dat ze naar Nederland willen. Sommigen zitten al jarenlang vast in veelal Koerdische kampen waar de omstandigheden slecht zijn, zeker voor kinderen.

Grootste groep

Het is volgens het ministerie de grootste groep vrouwen tot nu toe die wordt opgehaald. Tot nu toe gingen enkele IS-vrouwen hen voor.

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen door de rechtbank in Nederland veroordeeld voor hun steun aan Islamitische Staat, die in Syrië en Irak destijds met veel geweld een kalifaat uitriep.