Clicky

 
Transport Online - Excuus PvdA aan Gijs van Dijk, maar hij keert niet terug in Kamer

Excuus PvdA aan Gijs van Dijk, maar hij keert niet terug in Kamer

Excuus PvdA aan Gijs van Dijk, maar hij keert niet terug in Kamer
28-10-2022 15:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:04 uur] Het partijbestuur van de PvdA heeft excuses gemaakt aan partijgenoot Gijs van Dijk, die uit de Tweede Kamer vertrok na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Van Dijk zou met meerdere vrouwen affaires hebben gehad, binnen en buiten de PvdA. De partij had onderzoek laten doen naar meldingen van betrokkenen, maar het bestuur was daarna onzorgvuldig in het trekken van conclusies, zo erkent het partijbestuur in een verklaring.

Van Dijk verzette zich tegen de conclusies, waarna een beroepscommissie het bestuur hierin onlangs terugfloot. Die uitspraak neemt het bestuur nu over. Wat het bestuur betreft staat niets een terugkeer van Van Dijk in de Kamerfractie in de weg. Nu Kamerlid Khadija Arib is opgestapt, komt er een zetel vrij. Maar Van Dijk heeft nu besloten dat toch niet te doen, staat in de verklaring.

"Nu de PvdA excuses heeft aangeboden en de uitspraak van de beroepscommissie overneemt, sluit ik een zeer lastige periode af. Alles afwegend wil ik nu een nieuwe start maken. Dat kan ik in de Tweede Kamer doen. Toch kies ik daar nu niet voor. Ik blijf me inzetten voor mensen die kwetsbaar zijn en mogelijk niet zelf hun stem kunnen laten horen", meldt Van Dijk. Vorige week meldde hij nog in een interview dat hij een terugkeer in de Tweede Kamer wel zag zitten.

De beroepscommissie sprak van een onzorgvuldig proces, omdat ze geen inzage kreeg in het onderzoeksrapport van een onafhankelijk bureau. Het partijbestuur neemt dit oordeel over en draait daarom de sanctie terug die Van Dijk was opgelegd: hij mocht niet terugkeren in de PvdA-Kamerfractie.

Het partijbestuur benadrukt nu dat het belangrijk is dat procedures zorgvuldig zijn, ook "voor degenen die aangeklaagd worden". Volgens de partij hebben "eerder gemaakte afspraken over inzage en privacy een zorgvuldig proces van hoor en wederhoor in de weg gezeten". Ook onderschrijft het partijbestuur dat het gaat om meldingen "die betrekking hebben op de privésfeer. Daarbij gaat het niet om meldingen die betrekking hebben op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het spijt het partijbestuur dat die indruk niet eerder is weggenomen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden