Clicky

 
Transport Online - Noord-Korea vuurt ballistische raketten af

Noord-Korea vuurt ballistische raketten af

Noord-Korea vuurt ballistische raketten af
28-10-2022 09:58 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

SEOUL - Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raketten zouden vanaf de oostkust richting de Japanse Zee zijn gevlogen. Seoul zegt al langere tijd te vrezen dat het regime in Pyongyang binnenkort zijn eerste kerntest in vijf jaar uitvoert.

De lanceringen komen op een moment waarop Zuid-Korea grote legeroefeningen aan het afronden is, een deel in samenwerking met Amerikaanse troepen. Maandag beginnen de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan nieuwe trainingen met onder meer straaljagers.

Noord-Korea zegt dat de recente raketlanceringen reacties waren op de gezamenlijke oefeningen, die als provocerend worden gezien. Volgens Zuid-Korea en de VS zijn ze defensief en nodig om de dreiging vanuit het noorden tegen te gaan. Zij geloven dat Noord-Korea binnenkort mogelijk weer een kerntest gaat uitvoeren. Noord-Korea hield zes van deze proeven tussen 2006 en 2017.

Reactie

Zuid-Korea heeft het noorden gewaarschuwd dat een hervatting van de nucleaire testen zal worden beantwoord met een "ongeëvenaarde" reactie van Zuid-Korea en zijn bondgenoten. Wat die reactie precies inhoudt, is niet bekend. In de nieuwe Amerikaanse defensiestrategie, die donderdag werd gedeeld, staat dat een "nucleaire aanval door Noord-Korea tegen de VS of bondgenoten onacceptabel is en het einde van het regime als gevolg heeft".

Noord-Korea heeft dit jaar herhaaldelijk ballistische raketten getest, die in een boog boven het aardoppervlakte tot op grote hoogte kunnen vliegen. Deze raketten kunnen worden voorzien van nucleaire of conventionele wapens. De spanningen tussen de Korea's zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen door de toegenomen militaire activiteit in beide landen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden