Clicky

 
Transport Online - Afzetprijzen industrie bijna 23 procent hoger in september

Afzetprijzen industrie bijna 23 procent hoger in september

Afzetprijzen industrie bijna 23 procent hoger in september
28-10-2022 09:46 | Cijfers | auteur Redactie

DEN HAAG - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 22,9 procent hoger dan in september 2021, meldt het CBS. De prijsstijging is verder afgevlakt. In augustus waren de prijzen 25,1 procent hoger dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Stijging olieprijzen kleiner

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 91 euro. Dat was bijna 43 procent meer dan een jaar eerder. In augustus 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 96 euro, circa 61 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in september 63,6 procent duurder dan in september 2021. In augustus lagen de prijzen 82 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 28,3 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen 30,1 procent hoger dan in augustus 2021.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in september hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in september

De afzetprijzen van de industrie zijn in september ten opzichte van augustus met 0,8 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 1,1 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,4 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden