Clicky

 
Transport Online - Moeilijke omstandigheden KLM blijven ondanks 'goed kwartaal'

Moeilijke omstandigheden KLM blijven ondanks 'goed kwartaal'

Moeilijke omstandigheden KLM blijven ondanks 'goed kwartaal'
28-10-2022 09:07 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

AMSTELVEEN - KLM blijft ook in het winterseizoen last houden van "moeilijke operationele omstandigheden", al was het resultaat in het derde kwartaal goed. Dat verwacht topvrouw Marjan Rintel van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Op Schiphol zijn nog altijd personeelsproblemen waar KLM last van heeft, maar het bedrijf heeft zelf ook te maken met een hoog verzuim na de coronatijd en een zeer hectische zomer.

Rintel sprak haar verwachtingen uit in een toelichting op de resultaten over het derde kwartaal. Daarin voerde KLM ondanks problemen op Schiphol meer vluchten uit, werden meer passagiers vervoerd en zette de luchtvaartmaatschappij opnieuw winst in de boeken. Aan dat goede nieuws zat ook een keerzijde.

Zo vindt Rintel het "heel vervelend dat we onze klanten niet de service hebben kunnen bieden die ze verwachten en waar wij voor staan". "Ons personeel heeft ook een heel moeilijke situatie meegemaakt in de zomer", legt Rintel uit. "Zo moesten er regelmatig roosters worden omgegooid en veel problemen voor reizigers worden opgelost. Daarnaast is er ook gewoon minder personeel bij de luchtvaartmaatschappij. "Dat eist een tol en dat ga je merken", aldus de topvrouw.

Personeelstekort

KLM is zelf ook bezig om meer personeel aan te nemen, maar dat biedt pas over enkele maanden soelaas. "We hebben inmiddels tussen de 200 en 300 mensen aangenomen. Die moeten natuurlijk nog opgeleid worden, maar geven ons daarna wat meer ruimte."

Met die ruimte kan KLM bijvoorbeeld meer vluchten uit gaan voeren naar China, dat meer internationale vluchten toe zal staan, en Japan. Dat land opende de grenzen weer voor buitenlandse reizigers. "Azië loopt qua herstel van de luchtvaart nog erg achter, dus dat is goed nieuws", meent financieel directeur Erik Swelheim. Om daar meer op te kunnen vliegen moet KLM mogelijk moeilijke keuzes maken. "We zullen wellicht de extra vluchten die we naar Noord-Amerika uitvoeren deels terugdraaien."

Voor de komende maanden blijft er namelijk meer vraag naar vluchten dan aanbod, zelfs met de hoge inflatie. "We zien nog geen verzwakking van de vraag", constateert Swelheim. "Mensen willen na de moeilijke coronajaren weer vliegen", vult Rintel hem aan. "Wij willen ze weer vervoeren en dat ze de service krijgen die ze verdienen. Daar werken we hard aan."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden