Clicky

 
Transport Online - China wil banden met Rusland verstevigen

China wil banden met Rusland verstevigen

China wil banden met Rusland verstevigen
27-10-2022 23:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BEIJING - China wil zijn betrekkingen met Rusland verdiepen en steunt het land volledig, zei minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken donderdag tegen de staatsomroep CCTV. Wang deed zijn uitspraken zonder specifiek de oorlog in Oekraïne te noemen en sprak naar aanleiding van een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov. "China is bereid de contacten met de Russische zijde op alle niveaus te verdiepen", zei Wang.

China heeft steeds vermeden Rusland te bekritiseren voor het binnenvallen van Oekraïne en geeft in plaats daarvan de Verenigde Staten en de NAVO de schuld van de oorlog aldaar. Die zouden Rusland in een hoek hebben gedrukt met de gestage uitbreiding van de transatlantische militaire alliantie en door Oekraïnes streven naar een prowesterse democratie te steunen.

Het waren de eerste officiële opmerkingen van China over Rusland sinds president Xi Jinping zondag een derde ambtstermijn kreeg. In september nog sprak ook Xi zijn steun uit voor Poetin. Hij zei toen dat China bereid is om met Rusland samen te werken voor wederzijdse behartiging van hun 'fundamentele belangen'.

Wang had in september een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba, aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Het was hun eerste openbare bijeenkomst sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. Dat werd destijds gezien als een teken dat China zijn standpunt over de oorlog wilde nuanceren. Officieel is het land neutraal.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden